Култура, Новини

Самодейци от Горни Окол и Драгушиново – на „Ехо от Северозапада” в Сухаче

„Сухаче има бъдеще и аз съм приятно изненадан от всичко, което правите”, сподели развълнуван Димитър Иванов, гост на националния фолклорен фестивал „Ехо от Северозапада” в плевенското село Сухаче. Вече години наред това ехо се носи над планините и равнините и приканва певци, музиканти и танцьори да мерят сили и умения на празника.
Има две легенди за произхода на името на това село. Едната е, че Сухаче означава сухота, безводие. Другата е, че в превод от гръцки „суха” /sucha/ е чатал – голям хълм разделя селото на две части като пръчка-чатал.
Самият празник датира от 2000 г. като Ден на самодееца. После прераства в преглед на самодейните състави от община Червен бряг, а по-късно – в преглед за цялата Плевенска област. От 2011 г. фестивалът става регионален, а от миналата година е вече национален.
Към местното читалище развиват дейност смесена фолклорна група „Старият дъб”, детски танцов състав „Сухаченче” и състав „Хайде-хоп”.
„Две групи мераклии издирват песни и обичаи от родния край. Издирват и съхраняват занаятите. Имаме си грънчари, плетачи, тъкачи и те са под ръководството на секретаря на читалището Крум Ефремов”, разказа председателката на местното читалище.
Говорим си като стари приятели, а през това време на сцената се вихрят състави от Гложене /Ловешко/, Чернооково /Добричко/, от Бреница и Черни Вит, от Горни Дъбник и с. Горан, „Готините баби” от врачански пенсионерски клуб и много, много други. Всички се проявяват почти като професионалисти. Тамбурашка група, темпераментни танцьори… Чудото продължава с часове.
Своя талант в сферата на автентичния фолклор /нещо съвсем различно от другите представени песни/ показаха жените от самоковското село Горни Окол с художествен ръководител Таня Божкова. Докато те извиваха своя двуглас и извисяваха силата на т. нар. викане, хората ги слушаха с интерес, а самите членове на журито им ръкопляскаха.

Много добър прием намериха сред слушателите и зрителите и песните на дуета Латинка Трохарова и Васил Димитров, представили читалище „Михаил Дашин” от нашето село Драгушиново.
Журито беше в състав: председател – Георги Хинов, хореограф и режисьор, и членове – Елена Недялкова, главен учител по народно пеене и вокални ансамбли в Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков” в Плевен, и Валентин Недялков, старши учител по кавал и камерна музика в същото учебно заведение.
Те с усмивка и добри пожелания поздравиха нашенци след техните изпълнения.
Най-възрастният участник в програмата бе почти столетник – 92-годишен, а най-младият – едва 5-годишен. Това е още едно доказателство, че фолклорът ни е една голяма магия, завладяваща млади и стари като надежда за оцеляването ни напред през годините.

Димитрина Божилова

Leave a Reply