Култура, Новини

Самодейци от „Младост” участваха в „Пиленце пее”

Една песен става емблематична за певец или певица и когато я чуеш, веднага си спомняш, представяш си изпълнителя. Така стана и с песента „Пиленце пее” на Надка Караджова – певицата, която прославяше България извън границите й дълги години. Сега дъщеря й Светла Караджова, също певица, провежда национален музикален и танцов фестивал в памет на майка си – голямата Надка Караджова, под мотото „Пиленце пее”.
Тази година и певици и танцьори от самоковското читалище „Младост” участваха във фестивала, който се проведе на 20 ноември в Дома на културата в столичния квартал „Красно село”.
Многобройните зали бяха заети от хорови състави, танцови групи и индивидуални изпълнители. Самоковските представители се изявиха в зала „Елит”, приети сърдечно от членовете на журито начело със Светла Караджова, певицата Лиляна Галевска, хореографа Милко Георгиев, танцьора Стоян Стоянов и водещата Цветанка Младенова.
Между шопската китка и северняшкото хоро, които малките самоковчета изпълниха вдъхновено, с хъс и усмивски, трите изпълнителки – Маргарита, Марина и Виктория, впечатлиха журито с много добро пеене.
Превъзходно се представиха и нашите приятелки и редовни участници в „Бобфеста” в Радуил – трио „Авлига” от Дупница. Сили с останалите мериха и силни състави и индивидуални участници от Русе, София, Пещера и др.
Всички участници предложиха и изпълнение на песента „Пиленце пее”.
След приключване на състезателния ден присъстващите разгледаха двете изложби, подредени във фоайето на културния дом. Много фотоси от архива на Надка Караджова проследяват богатия на творчество път на певицата. Различните носии – не само български, но и на народи от страните, в които е пяла, предизвикаха голям интерес.
Светла Караджова пък ми довери, че последният костюм, с който е пяла майка й, за наша гордост бил самоковски; той е подарен на регионалния исторически музей в Пазарджик, там са предадени като дарение и ордените „Стара планина” и „Кирил и Методий”, както и други ценни отличия и вещи на забележителната певица и родолюбка.

Димитрина Божилова

Leave a Reply