Култура, Новини, Читателски

Самодейци от читалище „Младост” се изявиха в Австрия

При хубаво септемврийското време заминахме за участие във фестивал в Австрия /в Абтенау – провинция Залцбург/. Още в първия ни фестивален ден завладяхме публиката, която аплодираше нашите участници и скандираше: “Булгария, Булгария!” Казаха ни, че от десет години там не е стъпвала българска група и сега цялото внимание бе насочено към нашите деца.
На изпълнението на Маргарита Бочева “Излел е Дельо хайдутин” хора от публиката заплакаха. Изпълненията на танцьорите и на дуета на Яна Грозданова и Ивана Конярска също заслужиха бурни аплодисменти. Само нашата група имаше толкова малки изпълнители. Бубчо Трифонов, който носеше табелата „България – Самоков”, бе постоянно обект на фотографите. Много овации събра и пеещото момче Кристиян Трифонов. Висока оценка за изпълненията на Маргарита Бочева на „Росни ми, росни, росице” и „Райна Попгеортиева” дадоха диригентите на италианския оркестър и на унгарския хор и оркестър.
Като награда получихме купа, грамота и снимка в бюлетина за участниците във фестивала.
С това участие завършихме нашето европейско турне през 2019 г. успешно. Може да се каже, че светът научи за нас и за талантливите ни млади певци и танцьори.
На връщане пътувахме през красивата алпийска част на Горна Австрия, състояща се от върхове, езера, красиви къщички, много зеленина, пасящи крави, овце, гъски, които никой не притесняваше. Навсякъде беше безумно чисто, по терасите висяха цветя, а хората бяха усмихнати и гостоприемни.

Лилия Шуманова,
председател на читалище “Младост-2003”

Leave a Reply