Други, Новини, Спорт

Самоковецът Васил Георгиев – трети на Балканското по мотокрос на Ридо

Нашето момче Васил Георгиев успя да се пребори и в двата манша в клас МХ 1 на мотокроса на Ридо на 17 и 18 септември и да спечели третото място.
Състезанията бяха четвърти кръг на Балканския шампионат и шести кръг на републиканското първенство. За пръв път от доста години насам почитателите на мотокроса станаха свидетели наистина на много интересни моменти.
Самоковецът Васил Георгиев се състезава със „Сузуки” от името на „Панчо рейсинг тийм”.
В същия клас – МХ 1, крайната победа и в двата манша извоюва Адриан Радута (Румъния, „Ямаха”), който водеше през цялото време битка за лидерската позиция с Християн Илиовски (Македония, „Ямаха”).
Надпреварата се проведе в памет на известния мотоциклетист от миналото и дългогодишен спортен деятел Георги Янакиев, почетен гражданин на Самоков. Общо около 8 хил. зрители, според организаторите, проследиха оспорваната борба по трасето, която водиха 124 пилоти от 7 държави – България, Македония, Сърбия, Румъния, Турция, Гърция и Кипър. Убедителен отборен победител стана съставът на България, следван от тимовете на Гърция и Румъния.
В клас МХ 2 Майкъл Иванов и Иван Петров (и двамата с КТМ) показаха, че не случайно са участници в световния шампионат. В средата на първия манш при опит да задмине Иван Петров Майкъл изпусна мотора при приземяване и падна. Изправи се бързо, но машината се нуждаеше от ремонт, тъй като бе счупено кормилото. Така Иванов не завърши първия манш, спечелен от Петров. Лютата битка между двамата продължи във втория манш, когато на няколко пъти си разменяха водачеството. Малшансът обаче продължи да преследва Майкъл – към края той пак падна, този път след сблъсък с изостанал състезател. След половин минута обаче отново потегли. Иван Петров финишира като победител, но любопитното е, че Майкъл зае призовото трето място в манша, като само хилядни от секундата го разделиха от втория – Хакан Халми (България, КТМ). Трети от двата манша се класира Тони Цветков („Ямаха”).
Победителят от първия манш в клас МХ Мартин Тодоров (България, „Ямаха”) падна във втория, контузи се и не продължи. В негово отсъствие вторият манш спечели Сава Савас (Кипър, КТМ), който обаче зае второто място в подреждането за кръга. Победител стана Юлиян Райчев (България, „Кавазаки”), записал втори места в двата манша. Трети се нареди Веселин Малинов (България, „Кавазаки”). Савас пък спечели плакета на “Спорт тото” за най-бърза обиколка в квалификацията.
В клас МХ 85 зрителите станаха свидетели на нещо наистина уникално. В първия манш гръкът Антонис Сагмалис бе над всички, но във втория Николай Малинов с „Кавазаки” го изпревари буквално сантиметри преди финала. Победата с 1 десета от секундата преднина предизвика зрителите да го аплодират, станали на крака. Благодарение на инфарктната си победа Малинов прибави 47 точки към актива си за генералното класиране. Със същия резултат втори се класира Сагмалис, а трети бе Кристиян Иванов (България, КТМ), заел тази позиция и в двата манша.
При най-малките – в клас МХ 65, и в двата манша се наложи Виктор Бориславов с КТМ, но във втория манш той чак в последната обиколка задмина Мариус Канакис от Гърция, останал и в общото класиране втори. Радостин Михайлов (България, КТМ) кара много силно и финишира втори в първия манш, но трети във втория. С точки колкото Канакис българинът остана трети в крайното подреждане.
Както е известно, „Ридо” е първият български мотополигон, лицензиран от Световната федерация по мотоциклетизъм. Тук за първи път у нас през далечната вече 1979 г. се състоя кръг от шампионата на планетата по мотокрос.
През последната година мотополигонът бе частично обновен със съдействието на Общината и клуб „Ридо – Самоков”. Тук сега тренират не само местните състезатели, но и представители на други клубове от София и региона.

Снимка: Пламен Лобутов

Leave a Reply