История, Култура, Новини, Статии, коментари, Шарен свят

Самоковецът д-р Севдалин Панев от САЩ: “Започнах като разносвач на пици…”

Нашият съгражданин д-р Севдалин Панев, който от години живее в Чикаго /САЩ/, бе гост на 14 март на предаването „Графити по въздуха” на програма „Хоризонт” на Българското национално радио. По-долу предаваме в резюме отговорите на Панев на въпросите на водещата.

– Българската общност тук, в Чикаго, е с добър тонус, следи събитията в България с интерес, съпричастна е към положението в страната. Както знаете, тук, в Чикаго, живеят над 100 хил. българи.
Има най-различни хора и характери. Има хора, които се опасяват от ставащите промени, но мнозинството са изпълнени с надежда.
Тук живеем в демократична държава, в която гражданското общество много внимателно следи действията на правителството. Улицата е част от гражданското общество. От историята знаем, че това е пряка демокрация и има своя мимолетен ефект, дава само сигнал към държавата. Истинската държава е правовата държава.
Хората най-много се интересуват от своя финансов статус. Всички тук помагат на роднините си в България. Първата мисъл, лайтмотивът на живота ни тук, е да помогнем на своите.
Първата помощ е финансовата. Така американците възприемат живота.
…Лекар съм, имам лекарски стаж. Написал съм книга с разкази и стихове. Автор съм на учебник за общопрактикуващи лекари, с което се гордея. От клинична смърт съм спасил трима души, но не бях сам, бяхме двама лекари. Моите ръце и ум взеха участие в това спасяване.
В Чикаго обаче започнах работа като разносвач на пици. Трябва да положа изпити, за да ми признаят лекарската професия. В момента работя към фирма, която се грижи за възрастни хора по домовете.
Трудно е да се адаптира човек. Все едно сме прелетни птици, чиято мисия е да се върнат. Моята мечта беше да опозная света, да се почувствам „световен” човек и което науча, да го предам на моята родина. Наистина доста неща научих от американците. Продължавам и да пиша…

Записа: Надка Вардарова

Leave a Reply