Култура, Новини

Самоковецът Момчил Степанов номиниран за „Икар”

„Текстът четоха Момчил Степанов…” – сигурно често през ушите ви е минавала тази реплика след края на озвучен на български език игрален филм, мюзикъл или предаване по телевизията. Едва ли обаче сте били внимателни и концентрирани точно в края на любимото ви телевизионно излъчване, когато или сте отдадени на размисли или пък вече коментирате с близките видяното, наученото и преживяното.
Е, един от водещите български актьори в дублажа е нашият съгражданин Момчил Степанов. Неотдавна неговото име нашумя покрай неговия мелодичен глас и участието му в музикалното предаване X-Factor по „Нова телевизия”, когато завладя сърцата на хиляди българи. Сега Момчил пленява сънародниците си предимно с майсторското владеене на дублажа, на озвучаването на всякакви роли в най-различни жанрове, стилове, ситуации.
„Дублажът е моя сбъдната мечта – от малък мечтаех да озвучавам анимации на „Дисни” и да пея песните в тях. Това се случи преди няколко години и така до ден днешен… Филмите, сериалите, документалните филми, които съм озвучил, вече са хиляди, невъзможно ми е да ги изброя”, заяви М. Степанов в интервю за „Приятел” в края на 2014 г.
Не е задължително желанието, мотивацията и сърцатото преследване на мечтите да бъде забелязано и възнаградено от съдбата. Изглежда обаче в историята има и положителни примери, когато трудът и отдадеността биват възнаградени. Така колегите на Момчил Степанов от Гилдията на актьорите, работещи в дублажа, го номинираха за „Икар” в категория „Златен глас”, за озвучаването на Клон в анимацията „Тролчета”. Филмът представлява интелигентна, забавна и пиперлива комедия за пътя към щастието и пренася зрителите в един чуден свят, населен от оптимистични тролчета, които обичат музиката, танците и се наслаждават на живота. Каква по-подходяща роля за реализация на златния глас на Момчил!? Прожекцията сякаш описва вътрешния свят и чувствата на самия номиниран актьор…
Другите актьори, номинирани в категория „Златен глас” при мъжете, са Петър Бонев за „Грисъл” отново в „Тролчета” и Стефан Сърчаджиев-Съра за Ам Гъл в „Хобит”.
Очаква се годишните награди „Икар” на Съюза на артистите в България да бъдат връчени по традиция на 27 март – Международния ден на театъра.
Припомняме, че друг млад и талантлив самоковец – Александър Хаджиангелов, бе удостоен през миналата година с наградата „Аскеер” за принос към театралното изкуство в категорията за изгряваща звезда. Хаджиангелов бе номиниран за ролята си на Пилето в „Пилето” по романа на Уилям Уортън, пиесата на Наоми Уолъс и филма на Алън Паркър /сценична версия и постановка на Васил Дуев в Младежкия театър „Николай Бинев”/. Постановката бе представена и пред самоковската публика в края на миналата година.

Делян Василев

1 Comment

  1. Иван

    В последните години имаме и още един самоковец с номинации за театрални награди… 🙂

Leave a Reply