Здраве, Новини

Самоковец извлича свръхполезен екстракт от шишарки и го предлага на пазара

Нашият съгражданин Павлин Банков осъществи своя отдавнашна мечта, като пусна на пазара три продукта на основата на пинугенил /pinugenil/ – екстракт от шишарки на български алпийски клек /Pinus Mugo/.
Натуралната билкова съставка, обясни той, е екстрахирана в строго определена фаза на развитие на шишарките през втората година на растежа им, като времето за събиране е около месец. Формулата е открита, разработена и патентована от Павлин Банков и е единствена по рода си не само в България, но и в целия света.
„Пинугенилът е уникален микс от активни съставки и мощни антиоксиданти, които помагат на човешкото тяло да се бори по-активно срещу вредното влияние на заобикалящата го среда. Това е една премиум съставка с множество ползи за общото здравно състояние на човешкия организъм”, обобщи Банков.
Изследванията в Центъра по биология на храните на д-р Сергей Иванов са показали, че пинугенилът се нарежда на престижното пето място сред антиоксидантните растения, като подпомага естествените защитни функции на организма, допринася за нормалното функциониране на имунната, сърдечно-съдовата и нервната система, спомага за забавяне на процесите на стареене, повишаване на тонуса.
Пинугенилът естествено съдържа срещаната в едва десетина растения в цял свят шикимова киселина – мощно противовирусно средство и основна съставка на редица антивирусни препарати; аминокиселината пролин, която има важна роля за производството на протеина колаген, съдействащ за изграждането на тъканите в тялото.
В пинугенила се съдържат също гликозният полимер инозитол, принадлежащ към семейството на витамините от група B и особено необходим за правилното формиране на клетъчните мембрани в организма; ябълчена киселина – естествена субстванция, свързвана с превръщането на мазнините, белтъчините и въглехидратите в енергия. В своеобразния здравен коктейл има още магнезий, натрий, желязо и др.
„Дълго време се борих – около три години, за да стигна до тук. Сега вече имам всичко необходимо за осъществяването на подобна дейност във високата планина – споменатите по-горе лабораторни изследвания, положително становище от Министерството на околната среда и водите, позволително от Държавното горско стопанство – Самоков” разясни нашият съгражданин.
Банков добави, че суровината се събира ръчно в специални „дишащи” хартиени торби в района на Маркуджиците, на 2500 м н. в. „Алпийският клек е естесвено растящо иглолистно дърво, което у нас расте в екологично чисти и ограничени от човешко влияние райони на над 2000 м н. в. Суровите атмосферни условия и специфичният климат помагат за по-високите стойности на химични елементи и активни вещества”, сподели Павлин. Той изтъкна, че пинугенилът е изцяло натурален продукт, не съдържа тежки метали, алкохол и вредни вещества и е подходящ и за вегани.
„Алпийският клек е слабо изследван в световен мащаб. Предварително се запознах с наличните научни статии и разработки. Срещнах твърдения и народни поверия, че прашецът и връхчетата са по-полезни от шишарките, но след обстойни тестове се оказа, че това не е вярно”, подчерта Банков. В главата пък му се запаметява мнението на французойка, която твърди, че хапчето на бъдещето ще бъде направено именно от клек.
Павлин Банков от малък е запален планинар и често може да бъде видян в любимата си Рила. Обича да съчетава приятното с полезното и не изпуска възможност да събира билки. Казва, че нашият климат е страхотен и затова в България се среща най-голямото разнообразие от диворастящи билки, голяма част от които се намират в самоковския район.
Огорчен е единствено от всевъзможните боклуци, които намира навсякъде в природата, дори и във високите части на планината. „Това не може да продължава. Нека се погрижим за природата. Да я опазваме не представлява никаква трудност – туристите-планинари да си носят боклука в раницата”, призова природолюбителят.

Планински сироп, „Пинупауър” и „Пинуфолик”

Трите продукта, предлагани от Банков и неговата фирма, могат да се намерят във всяка аптека. „Ако ги няма в наличност, може да ги поръчате на аптекарите”, уточни мъжът и допълни, че сиропът е наличен в магазин „Здраве” на известните планинари Христина и Пламен Зашеви в пазара. Цената на сиропа варира около 15-16 лв.
„Пинупауър” и „Пинуфолик” се предлагат на блистери в растителни капсули, а пазарната им цена е около 5-6 лв. „Пинупауър” /в превод „пинусила”/, е подсилен с магнезиев цитрат и подпомага нормалното функциониране на имунната система. В „Пинуфолик” пък преобладава тъй необходимата за жените фолиева киселина, която съдейства за нормалното протичане на бременнността, правилното формиране и развитие на невралната тръба на плода. Уникалното на този продукт е, че подпомага плодовитостта и нормалното функциониране на яйчниците – проблем, с който се сблъскват все повече млади двойки.
„В момента разработваме още няколко лекарствени продукта на основата на пинугенил/pinugenil – за сърце и очи, като се надявам в най-скоро време и те да се появят на българския пазар, за да помагат на хората в нужда”, завърши Павлин Банков.
За повече информация може да разгледате интернет сайта на фирмата www.nutribg.com.

Делян Василев

Leave a Reply