Култура, Новини

Самоковец смая Европейската комисия, канят го в Германия

Юлиян Демирев в кадър от филма

25-годишният ни съгражданин Юлиян Демирев спечели правото да представя България на финалния етап на европейския конкурс под надслов „Моята Европа през 1989 г., днес и утре: каква желая да бъде”, който ще се проведе от 1 до 3 ноември в Берлин.
Конкурсът е организиран от представителството на Европейската комисия в Германия и е посветен на 25-годишнината от падането на Берлинската стена. Участие в него са имали право да вземат само младежи от държавите-членки на Европейския съюз, родени единствено през тази съдбовна за Европа 1989 година. Накрая организаторите са отличили по един представител от всяка държава, който да участва във финалния етап в началото на ноември в немската столица.

„Видях обява за конкурса в интернет и реших да опитам. Условията бяха да се направи кратко видео, свързано със съществуващите стени –  материални, духовни, религиозни и пр., в рамките на Европейския съюз и как те могат да бъдат преодолени. Помолих за съдействие в техническата част приятелите ми Константин Жеков и Константин Тръпчев от KIK Visions, с които заснехме видео материала в циганската махала в Самоков”, поясни Юлиян.
Той изказа и искрената си благодарност на двамата адаши, които са направили и монтирали видео материала напълно професионално.
Във филмчето Ю. Демирев говори само на английски и показва потресаващи картини от ромския квартал в града ни. Правят впечатление отличното владеене на езика и свободното държане пред камера на нашия млад съгражданин, както и чудесната режисура на композицията.
Самият материал е със заглавие „Не на расизма! Не на дискриминацията! Да на солидарността и разбирането!”
6-минутният клип е качен на сайта на конкурса и може да се гледа на интернет адрес http://vimeo.com/groups/262339/videos/106112321.
Юлиян Демирев е учител по дисциплината „Европейска интеграция” в Първа английска езикова гимназия в София. Преди това се е дипломирал в СУ „Св. Климент Охридски”. Бакалавър е по „Европеистика”, а магистър –  по „Право на Европейския съюз”. Завършил е средното си образование в Първа испанска гимназия в София. По-рано пък е учил в родния Самоков, в ОУ „Митрополит Авксентий Велешки”.

Делян Василев

Leave a Reply