Новини, Шарен свят

Самоковец сред топ 50 на държавните служители

Лъчезар Борисов

Нашият съгражданин Лъчезар Борисов е определен след сериозен подбор за един от 50-те най-добри държавни служители в страната. Л. Борисов работи в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.
Гъвкавост, решителност, мотивация, лидерство, увереност, дружелюбност, общителност, мотивация за лидерство, работа в екип, внимание към детайла. Това са част от критериите, по които са избрани най-добрите 50 държавни служители.
Подборът им е направен от Центъра за развитие и оценка по проект „Развитие на системата за планиране и мобилност в държавната администрация”, осъществен с пари по програма „Административен капацитет” на ЕС.
Изпълнителят е избран чрез поръчка на Министерския съвет.
Подобна класация се прави за първи път у нас. Отличените са с най-много точки от бизнес ориентиран въпросник за оценка на личността. Целта е била да се открият личностните качества с най-голям принос за успеха в професионалната дейност.
Лъчезар Борисов е началник на отдел „Управление и преструктуриране на държавното участие“ и изпълняващ длъжността началник на отдел „Стратегически анализи, прогнозиране и планиране“ в икономическото министерство.
В неговата индивидуална оценка е посочено, че е изключително амбициозен. Сам си поставя трудни задачи за постигане на цели в работата и надминава очакванията. Готов е да подкрепи новаторски идеи, бързо взема важни решения, лесно се ориентира в сложни проблеми. Особено е ефективен, когато му се налага да работи по няколко задачи в срок.
В министерството започва работа през 2002 г., след като печели конкурс в надпревара със 170 кандидати за мястото на макроикономист.
Преди това е работил в транспортното министерство като консултант, включително и по даването на концесия на летищата във Варна и Бургас.
През 2001-2002 г. е бил бизнес анализатор във в. „168 часа”. Бил е анализатор и в Института за икономическа политика.
Още като студент е правил следприватизационни бизнес планове на компании. Завършил е УНСС като магистър в специалността „Макроикономика”. Има и следдипломни квалификация във Венецианския международен университет, Регионалния център по околна среда в Будапеща и Американския университет.
Лъчезар Борисов е роден през 1978 г. Средното си образование е завършил в ПГ „Константин Фотинов”, математическа паралелка. Семеен е, с едно дете – момче.

Leave a Reply