Новини, Образование

Самоковец – 7-и на националната олимпиада по химия

Светослав Иванов

Седмокласникът Светослав Иванов: „Сбъднах една моя мечта”

Ученикът от ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” Светослав Иванов се представи изключително успешно по време на националния кръг на 46-ата олимпиада „Химия и опазване на околната среда”, състоял се на 22 март в Бургас. Светльо се класира на престижното 7-о място сред 52-ма свои връстници, съревновавали се в професионалната гимназия по химични технологии „Акад. Николай Зелинский” в морския град. Потърсихме младия призьор, за да разкаже повече за интереса си към химията, доволен ли е от представянето си и кой има най-голям принос за неговия успех.

– Разбира се, че съм доволен от 7-ото място, смятам, че това е доста добро постижение. Мисля си все пак, че най-важното в тези прояви е самото участие, допира до други участници, които имат същите интереси.
– А как се представи на предишните кръгове на олимпиадата?
– На общинския кръг имах пълен актив от точки – 100! След това преминах областното състезание с 83 точки, а на национално ниво събрах 87. Първенецът завърши с 98 точки.
– Кои ученици завършиха преди теб в крайното класиране?
– Пет момчета и едно момиче. Всички те бяха представители на специализирани училища – първите трима са ученици в Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски”, а на 4-о и 5-о място са две момчета от природо-математическата гимназия „Добри Чинтулов” в Сливен. Участваха общо 52 деца от цяла България. От нашата Софийска област освен мен имаше и две момчета от Костенец.
– Кое ти направи най-силно впечатление?
– Може би самата атмосфера около състезанието. Интересно е да бъдеш на едно място с толкова много изявени деца, които имат подобни на твоите интереси и са заслужили мястото си на състезанието. Сприятелих се с някои от тях, намерихме много общи неща помежду си.
В стаята ни в хотел „Авеню”, където нощувахме, бях заедно с учениците от Костенец и момче от Варна. Веднага се сприятелихме, обменихме идеи и мисли. Записахме си и телефонните номера, разменихме профилите си във фейсбук. Накрая пък се разделихме с пожелание да се видим отново, дай Боже, на подобно състезание.
– Как се случи така, че се запали по химията?
– Майка ми, Мария Иванова, е дългогодишна учителка в СОУ „Отец Паисий” по този предмет. Още от малък се интересувах от нейната работа. Тя ми показваше и обясняваше много неща и химията веднага ме заплени. Още от тогава си мечтаех да участвам в олимпиада и да се представя достойно. Все пак малко ученици имат подобна привилегия.
– Химията не е ли труден предмет?
– Настина много ученици намират химията за трудна наука и дори отказват да я възприемат. Химията обаче, както и всички други науки, си има своята красота. Оставаш запленен, когато почнеш да се занимаваш, и не можеш да се откъснеш от нея.
– Как се подготви за националното състезание?
– Дължа много освен на майка ми, и на преподавателката ми по химия в училище Ирина Бонева. За първи път през тази учебна година се занимавам с химия в училище. В началото, когато се състояха първите два етапа от състезанието, ми беше трудно, защото имахме само по един час седмично и бяхме взели малко уроци. Точно в тези трудни моменти г-жа Бонева ми помогна много. Оставах след часовете, за да се подготвя по-добре. Разглеждахме задачи от минали олимпиади, решавахме по-различни и трудни задачи. Вкъщи също се подготвях с майка ми.
Задачите на националния кръг, естествено, бяха трудни, но се справих. Седмото място е успех и за нашето училище, което не е специализирано и няма отделен кабинет по химия, а и предметът се изучава в по-малко часове.

Светослав със своята учителка Ирина Бонева

– Каква бе организацията на националния кръг?
– Организацията бе на много високо ниво. Както вече споменах, състезанието се проведе в професионална гимназия. Останах с много приятни впечатления от училището, от материалната база. Запознах се с условията, при които се обучават учениците там – кабинетите и лабораториите са поддържани в отлично състояние.
Останах с добро впечатление и от хората, които срещнах в Бургас. Успяхме да се разходим по плажа, из Морската градина. Очаквахме пролетта да ни посрещне с пълния си блясък, но всъщност не беше толкова топло…
– Кои други учебни предмети ти допадат?
– Допадат ми всички природни науки – химията, физиката, математиката. На олимпиадата по физика преминах общинския кръг, само 4 точки не ми достигнаха след това, за да се класирам за националното състезание. По математика ще участвам в областното първенство, което ще се проведе в неделя, на 30 март, от 9 ч. в нашето училище. Дано и там да се представя добре.
Харесва ми и географията. Само ден след областната олимпиада по математика, ще участвам – на 31 март, понеделник, и в състезание по география.
– Решил ли си вече къде ще кандидатстваш след 7-и клас?
– Може би в математическата гимназия в София. Но има време, първо трябва да се съберем вкъщи, с родителите ми, и да преценим къде ще бъде най-добре да продължа образованието си.
– С какво се занимаваш през свободното си време?
– Обичам да рисувам. До миналата година ходех на уроци в школата по изобразително изкуство „Наум Хаджимладенов” с ръководител Иван Шуманов към читалище „Младост”. Прецених обаче, че настоящата година е много важна за образованието ми и реших да се концентрирам върху ученето. Продължавам обаче да рисувам през свободното си време. Все пак не може само да се учи, трябва да се развлича човек.
От миналото лято ходя и на уроци по немски език при г-жа Машова. В училище нашият клас учи само английски език, но си мисля, че винаги може да ти потрябва още един чужд език. Затова и смятам да продължа обучението си по немски.

Разговора води: Делян Василев

Leave a Reply