Новини, Образование, Политика, Шарен свят

Самоковката Веселина Големинова от Европарламента гостува на младежи в родния си град

Нашата съгражданка Веселина Големинова, която работи в отдел на Европейския парламент, гостува на 30 март на ученици от ПГ „Константин Фотинов”.
В продължение на два учебни часа гостенката подробно и ненатрапчиво, с помощта и на видеоекран, запозна девойките и младежите от 7 и 11 клас със своята работа в институцията на Европейския съюз, с колегите си, с дейността на европарламента и другите ръководни органи на съюза, както и с някои от най-големите забележителности на Белгия и специално на Брюксел. „Искайте постоянно да научите нещо повече. Това ще ви даде самочувствие и ще ви помогне в живота”, посъветва своите нови млади приятели Големинова.
Учениците разбраха колко важна е европейската солидарност и от какво голямо значение е знаенето на езици. Когато започнала работа в Брюксел, Веселина знаела английски, немски и руски, а там, в чужбина, научила и френски. Отначало й било много трудно /”Всеки ден плачех”, призна чистосърдечно обаятелната и жизнерадостна млада жена/, но свикнала да не се отказва, устояла на изпитанията, на новия начин на живот, на съвсем различната от обичайната в България среда.
Сега вече е уважавана служителка, която работи заедно с колеги от Португалия и Франция, от Италия и Малта, от Германия, Литва, Унгария… В отдела – „Обучение и развитие”, подпомага работата на евродепутатите, на техните асистенти и на други служители, като сключва например договори за курсове за обучение. От полза й били чуждите езици и знанията, придобити в УНСС /специалност „Международни икономически отношения”/, но се наложило да обогатява и правните си познания.
Самата тя дошла да работи в централата на Евросъюза след конкурс. Това й посъветва младите си слушатели – да се готвят старателно, да си намират учители и след гимназията, които да им отварят вратите към успехите в живота.
Стана дума и за брюкселската дантела, и за хубавата тамошна бира, но и за това колко важно е човек да работи упорито и да помага на другите.
Весела отговори съвсем непринудено и откровено на многобройните въпроси на младите хора и ги покани да посетят Европейския парламент, а и да се пробват в бъдеще в конкурси за работа там. С тениски, учебни пособия и лакомства тя зарадва любознателната си аудитория, припомни си и ученическите години в същото учебно заведение.
„Най-много обичам Рим, но, разбира се, след Самоков”, каза пък Веселина в отговор на питане кой европейски град е номер едно за нея.
Водещата на приятелската и същевременно полезна среща бе преподавателката Костадинка Христова, а сред присъстващите активно участие взе и директорката Венета Симитчийска. Изразени бяха взаимни благодарности и желание за продължаване на установените връзки.

Тодор Попов

Leave a Reply