Култура, Новини

Самоковката Диляна Христова се завърна на родна сцена след две десетилетия

Баготворителен концерт изнесе на 28 юни в читалище-паметник „Отец Паисий” известната вече пианистка Диляна Христова. Така тя се завърна след около 20 години отново на сцената, откъдето тръгва музикалното й развитие като невръстно момиченце преди 40 лета – в края на 70-те години на миналия век.
Дъщерята на починалата наскоро дългогодишна самоковска учителка Иванка Борукова представи в продължение на почти час и половина трогателен рецитал под симптоматичния надслов „Кръстопътища”. Този, по думите й, „мелодичен разказ за различните посоки в живота ми”, пианистката посвети на паметта на своята майка и на паметта на преподавателя си по пиано Михаил Славов, както и на своя брат Здравко Гицов, който, както сама сподели, сега пък е нейният учител по… езда.
Прозвучаха творби на Моцарт, Бетховен, Гершуин, както и на по-малко популярни, но талантливи композитори. С „Мечтаеща Шехерезада” пък бе представена арабската класика.
За „Ръченица”-та на Петко Стайнов по тракийски танци Христова заяви, че студентите й и почитателите на музиката в Кувейт я обожават. Самоковската пианистка от години работи успешно в тази държава.
Представена бе и „Черна земя”, написана по балада на сляп турски творец. Тук Д. Христова приложи нещо много рядко срещано – тя използва не само клавишите, но и струните на пианото, за да се се потопят присъстващите по-пълно в атмосферата на оригиналната музикална творба.
Публиката – многобройна за подобен род изяви, дари изпълнителката с бурни и продължителни ръкопляскания, възгласи „Браво”, много усмивки и добри думи.
От името на читалището-домакин Ралица Стоянова изрази признание към именитата вече пианистка и й връчи красива кошница с цветя и книгата за историята на читалището, излязла неотдавна.
Диляна Христова е възпитаничка на Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив. В края на миналия век е била учителка по музика в Самоков, а след това преподава във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”. Напуска България през 2009 г. Сега живее в Кувейт, където се занимава с изпълнителска, продуцентска и преподавателска дейност, включително като популяризира родния фолклор. Като пианист е имала много изяви в Англия, Германия, САЩ, Канада, Русия, Полша, Италия и други страни.
„Както обаче се вълнувам днес, не съм се вълнувала от много години”, възкликна самата Диляна.
Непосредствена и искрена в общуването, между отделните изпълнения тя разказваше спомени и представяше накратко по най-добрия начин отделните пиеси. Истински развълнувана, по едно време дори изпусна микрофона.
„За мен днес бе празник, истинска чест бе да свиря за вас”, довери накрая през сълзи Христова на също развълнуваните свои зрители и слушатели.
Сърдечни поздравления и безброй букети цветя получи виртуозната пианистка на самата сцена от своята някогашна учителка Мария Коеджикова, от д-р Светла Скелина и от много други свои близки, приятели и почитатели.
„Надявам се отново да се видим”, заключи Диляна Христова.
Стана ясно още, че й предстои турне в Китай – в Хонконг и Тайпе.

Тодор Попов

Leave a Reply