Култура, Новини

Самоковки – първи във фестивал на руската песен

В София /кино „Аура”/ на 23 април се състоя национален фестивал на руската поезия и песен „Пусть всегда будет солнце” под егидата на Национално движение „Русофили”.
Журито бе в състав: Бонка Матова, балетен педагог, преподавател в Националното училище по танцово изкуство, автор на много книги; известният композитор Андрей Дренников, лауреат на наши и чужди фестивали, и докторът на философските науки Скъпидар Николов от Националния съвет на „Русофили”.
Тримата трябваше да изслушат и да изгледат представянето на десетки млади творци, рецитирали и пели на руски или пък играли характерните руски танци. Всички направиха много добро впечатление, подпомагани от името на домакините от „чичо Петко” – ръководителят на ансамбъл „Аура”.
Малките самоковски певици от читалище „Младост” – 9-годишната Маргаритка Бочева и 8-годишната й братовчедка Марина Бочева, наистина много се харесаха на журито. Маргаритка се яви с песента за крокодила Гена, а Маринка – с „милионите рози” на Алла Пугачова. И двете момичета бяха класирани на първо място, а ние, зрителите, не можехме да повярваме… Бяхме много, много щастливи. Председателят на читалището Лили Шуманова с право може да се гордее със своите възпитанички.
Талантливите самоковчета ще участват и във втория етап на фестивала. Ако и там се класират, ще отидат и на третия етап, който ще бъде на 10 септември в Казанлък, читалище „Искра”.
Преди да потеглим обратно за Самоков пък ръководителят на школата по изобразително изкуство към читалище „Младост” Иван Шуманов заведе малките творци на изложбите „Карикатура” и „Живопис и графика” в залите на Съюза на българските художници на ул. „Шипка” 6.

Димитрина Божилова

Leave a Reply