Самоковки участваха в изложба в посолството на Мароко

Заедно със самоковките Ани Йовева и Теменужка Велчева отбелязахме на 16 ноември в посолството на Мароко в София 62-годишнината от освобождението на тази страна. Събралите се почетохме и 10-годишнината на „Сдружение за културен обмен 21 век”.
Организаторите бяха поканили членовете на клуб „Приятели на гоблена и българската шевица“ с председател Росица Бакалова да участват в изложба в посолството. Представени бяха блузи, плетива с българска бродерия, шалове, покривки, картички, бижута, произведения от стъкло, квилинг /произведения с разноцветни хартиени лентички/, сувенири, фриволите /уникати с оригинална техника за плетене/…
Голям интерес предизвикаха творбите на самоковските участнички. Ани Йовева изпъкна с красиви бродерии, плетива и бижута. С бродерии и плетива, както и с бижута от мъниста, се изяви Теменужка Велчева. Самата Роси Бакалова пък бе украсила залата със свои гоблени.
Имаше и произведения на марокански жени.
Изложбата бе и базар. Медиен партньор бе Съюзът на българските журналисти. Тук бе и председателят на СБЖ Снежана Тодорова.
След приветственото слово на посланичката на Мароко Закия Ел Мидауи Р. Бакалова й подари гоблен, ушит от плевенчанката Елена Конярска по мотиви от картина от посолството. Красиви момичета представиха ръчно бродирани марокански национални носии.
Страната-домакин пък бе представена с народни носии и съответстващи им народни танци от Северна България, Добруджа, Тракия, Пирин, Шоплука и др.
През цялото време носиите и танците коментира, сам пременен в национална носия, проф. Николай Ников, голям познавач и автор на книги за родното облекло и ритуали. Професорът поръси накрая и навсякъде сол с думите: „Солта е слязлото слънце сред хората. Зеленото е симбиоза между жълто и синьо. Посипването със сол пък е символ на побратимяването…”

Димитрина Божилова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*