Новини, Статии, коментари, Читателски

„Самоково” е отново като разбунен кошер

Отново като разбунен кошер е кв. “Самоково”. Собствениците на малките магазинчета и капанчета, живеещите в блокове 3, 8, 9 и в блоковете, около които има празни терени, надигат протестен глас срещу решението на Общината за продажбата и евентуалното застрояване с кръчми, ресторантчета, механи и къщи на детските площадки, пиацата на такситата, градинките на хората и местата за паркиране на колите.
Вече е обществено достояние, че община Самоков е в разклатено финансово състояние, както повечето общини в страната. Опитите за продажбата на общинския блок в началото на квартала и общинския хотел в Боровец не дават положителен резултат. Вече няколко години хотелът с ресторантите към спортната зала стои празен и вместо печалба, носи загуби и трупа паяжини към бюджета.
Общината няма съществени постъпления от фирмите в града. Напротив, към нея има дузина лепнали се фирмички като пиявици, които чакат общинските поръчки за строителство и благоустрояване. Прословутите милиони, оставени от предишната управа, на настоящия етап се оказаха повече от имагинерни.
Ръководството на общината в настоящата критична ситуация се сеща за продажбата на празните пространства в квартала – там, където са катерушките и пързалките, пясъчниците /където играят малкото българчета, чиито родители са все още тука, в България/, където живеещите си паркират колите.
Оправданието на градските управленци, че така е по план, който е приет след обществено обсъждане, е направо смешно. Високите 8-етажни блокове едва ли позволяват по норматив между тях да се изгражда нещо друго, но това не интересува господата. Пред финансовия колапс са безмълвни всякакви нормативи и интереси на живеещите там.
Общественото обсъждане е една пародия, защото в определения ден и час техническите лица или началници ги няма или закъсняват направо умишлено. Това важно нещо се претупва формално.
Вижте колко странно изглеждат новопостроените къщички между бетона на панелите в „Самоково”. Стоят като декор в някаква абсурдна приказка. Ако е имало нужда от такива обекти, архитектът на квартала още в началото е щял да ги планира. Сини, розови, червени… стоят като паметник на „находчивостта” на един от предишните кметове да запълва „дупки” в бюджета на общината с продажба на междублокови „парцели”. А дали се спазват необходимите норми за отстояние на ресторанти и кръчми от жилищни блокове, където се раждат и растат деца, където хората трябва да почиват, а децата да учат?!
Местните политици гледат какво правят колегите им в София, в Студентски град, в „Люлин” и навсякъде в страната. Садените и гледани с любов дървета пред блоковете ще бъдат отсечени и на тяхно място ще бъдат вдигнати свърталища на чалгата, миризливите мазни кебапчета и алкохола, магазините за един лев и стоките втора употреба.
Не хората са важни тук, децата пък изобщо… Важни са парите за бюрократите. И нищо странно, че ги няма децата по игрищата, по стадионите.
Вижте терена в двора на спортното училище. Цяла пролет старците беряха чаладинки по него, а после и лайка. От самото игрище, където трябва да има малки футболисти, особено през ваканциите, а ги няма.
Не на последно място стои ликвидирането на скромния поминък на стопаните с капанчетата. Стотина хора ще станат безработни. Ще се наредят на опашка за помощи. В коя от предизборните програми го имаше това предложение – да се скрие слънцето на хората, да се отнеме хляба им? Всеки местен политик се биеше в гърдите, че ще изразява най-добре интересите на обществото, а сега прави всичко възможно и невъзможно да уреди с апетитно място някой свой паралия човек.
Мислете, господа, как да възродите икономиката, промишлеността. Там са големите пари, а не в сергиите на циганите – железари от пазара или в дюкянчетата за по един лев и механите.
Направете опит да проявите разум и се опитайте да потърсите този път друг начин за спасяване на бюджета на общината.
А някога, „на пролет”, пак ще дойдат избори и тогава ще се молите за вота на избирателите, но пазете се, защото „гласът народен е глас Божи”!

Жители на кв. „Самоково”

3 Comments

  1. Бойко

    Евала за това писмо !!!! Има надежда за Самоков, щом хората се събуждат !!!

  2. ivan ivanov

    Bravo za tova pismo! Tezi ob6tinari osven da sazdavat bezrabotni drugo neznaiat!

  3. geno dodov

    OSTAVIAKI BEZ DOHODI HORATA OT KAPAN4ETATA KAKVO O4AKVATE…….? ILI ISKATE DA IZBIAGAT I POSLEDNIETE RABOTE6TI SAMOOSIGORIVA6TI PREHRANATA SI SAVESTNI HORA!!! ILI NARO4NO ISKATE TOZI GRAD DA SE OBEZLUDI . KAKVA ALTERNATIVA 6TE PREDLOGITE OSVEN DA GI NAPRAVITE BEZRABOTNI !!!

Leave a Reply