„Самоково” е отново като разбунен кошер

Отново като разбунен кошер е кв. “Самоково”. Собствениците на малките магазинчета и капанчета, живеещите в блокове 3, 8, 9 и в блоковете, около които има празни терени, надигат протестен глас срещу решението на Общината за продажбата и евентуалното застрояване с кръчми, ресторантчета, механи и къщи на детските площадки, пиацата на такситата, градинките на хората и местата за паркиране на колите.
Вече е обществено достояние, че община Самоков е в разклатено финансово състояние, както повечето общини в страната. Опитите за продажбата на общинския блок в началото на квартала и общинския хотел в Боровец не дават положителен резултат. Вече няколко години хотелът с ресторантите към спортната зала стои празен и вместо печалба, носи загуби и трупа паяжини към бюджета.
Общината няма съществени постъпления от фирмите в града. Напротив, към нея има дузина лепнали се фирмички като пиявици, които чакат общинските поръчки за строителство и благоустрояване. Прословутите милиони, оставени от предишната управа, на настоящия етап се оказаха повече от имагинерни.
Ръководството на общината в настоящата критична ситуация се сеща за продажбата на празните пространства в квартала – там, където са катерушките и пързалките, пясъчниците /където играят малкото българчета, чиито родители са все още тука, в България/, където живеещите си паркират колите.
Оправданието на градските управленци, че така е по план, който е приет след обществено обсъждане, е направо смешно. Високите 8-етажни блокове едва ли позволяват по норматив между тях да се изгражда нещо друго, но това не интересува господата. Пред финансовия колапс са безмълвни всякакви нормативи и интереси на живеещите там.
Общественото обсъждане е една пародия, защото в определения ден и час техническите лица или началници ги няма или закъсняват направо умишлено. Това важно нещо се претупва формално.
Вижте колко странно изглеждат новопостроените къщички между бетона на панелите в „Самоково”. Стоят като декор в някаква абсурдна приказка. Ако е имало нужда от такива обекти, архитектът на квартала още в началото е щял да ги планира. Сини, розови, червени… стоят като паметник на „находчивостта” на един от предишните кметове да запълва „дупки” в бюджета на общината с продажба на междублокови „парцели”. А дали се спазват необходимите норми за отстояние на ресторанти и кръчми от жилищни блокове, където се раждат и растат деца, където хората трябва да почиват, а децата да учат?!
Местните политици гледат какво правят колегите им в София, в Студентски град, в „Люлин” и навсякъде в страната. Садените и гледани с любов дървета пред блоковете ще бъдат отсечени и на тяхно място ще бъдат вдигнати свърталища на чалгата, миризливите мазни кебапчета и алкохола, магазините за един лев и стоките втора употреба.
Не хората са важни тук, децата пък изобщо… Важни са парите за бюрократите. И нищо странно, че ги няма децата по игрищата, по стадионите.
Вижте терена в двора на спортното училище. Цяла пролет старците беряха чаладинки по него, а после и лайка. От самото игрище, където трябва да има малки футболисти, особено през ваканциите, а ги няма.
Не на последно място стои ликвидирането на скромния поминък на стопаните с капанчетата. Стотина хора ще станат безработни. Ще се наредят на опашка за помощи. В коя от предизборните програми го имаше това предложение – да се скрие слънцето на хората, да се отнеме хляба им? Всеки местен политик се биеше в гърдите, че ще изразява най-добре интересите на обществото, а сега прави всичко възможно и невъзможно да уреди с апетитно място някой свой паралия човек.
Мислете, господа, как да възродите икономиката, промишлеността. Там са големите пари, а не в сергиите на циганите – железари от пазара или в дюкянчетата за по един лев и механите.
Направете опит да проявите разум и се опитайте да потърсите този път друг начин за спасяване на бюджета на общината.
А някога, „на пролет”, пак ще дойдат избори и тогава ще се молите за вота на избирателите, но пазете се, защото „гласът народен е глас Божи”!

Жители на кв. „Самоково”

Можете да харесате

3Comments

Add yours
 1. 1
  Бойко

  Евала за това писмо !!!! Има надежда за Самоков, щом хората се събуждат !!!

 2. 2
  ivan ivanov

  Bravo za tova pismo! Tezi ob6tinari osven da sazdavat bezrabotni drugo neznaiat!

 3. 3
  geno dodov

  OSTAVIAKI BEZ DOHODI HORATA OT KAPAN4ETATA KAKVO O4AKVATE…….? ILI ISKATE DA IZBIAGAT I POSLEDNIETE RABOTE6TI SAMOOSIGORIVA6TI PREHRANATA SI SAVESTNI HORA!!! ILI NARO4NO ISKATE TOZI GRAD DA SE OBEZLUDI . KAKVA ALTERNATIVA 6TE PREDLOGITE OSVEN DA GI NAPRAVITE BEZRABOTNI !!!

+ Leave a Comment

*