Култура, Новини

Самоковската група “Еделвайс” се изяви в Перник

Снимка: архив

И тази година Съюзът на инвалидите в Самоков получи покана за участие в националния фестивал на инвалидите в Перник.
Отзоваваме се не само с певческата група „Еделвайс“, но и с участието на дуета Латинка Трохарова и Васил Димитров, както и с рецептата за самоковски зелник на Лиляна Ярева.
На 31 август ни посреща читалището в кв. „Църква” в Перник. Присъстват ръководители на областта, кметът на Перник Вяра Церовска, представители на други институции и организации. На преден план изпъква основната организаторка –  председателката на Съюза на инвалидите в Перник Анита Тараланска, която освен това е и участничка в певчески дует.
Слънчев ден е. Паркът и околността се озвучават от „Мила Родино” и от химна на Европейския съюз. Няма празно място. Започват поздравления за гостите, които са от цяла България. Над 70 групи инвалиди са заявили участие, други на място се записват. Всички пеят сърцато, от душа. Има и рецитатори, и какви ли не още изпълнители. По сергиите пък са изложени кулинарни изделия, ръкоделия и ръчно изработени сувенири от инвалиди. Приповдигнато настроение витае навсякъде.
Идва и нашият ред. Групата ни е с униформи. След кратката репетиция застава на сцената. Маестро Борис Стрински удивлява публиката със своите 90 години, както и с песните, които много от присъстващите знаят и припяват заедно с нас. Доста  участници във фестивала познават Стрински, идват специално да го поздравят. Мили, прочувствени срещи!…
Представихме се подобаващо и с трите изпълнения. След това и дуетът се изяви със своята песен.
Ето, затова са участията на такива фестивали от национален мащаб! Естествено, за реализацията благодарим на Общината в лицето на кмета Владимир Георгиев. Такива изяви и срещи остават за дълго в сърцата и носят радост в нелекия живот на инвалидите.

София Сотирова

Leave a Reply