Новини, Шарен свят

Самоковска делегация гостува в Германия по европейски проект

В началото на февруари делегация от Самоков гостува в германска община с център гр. Хам. Поводът бе стартиралият европейски проект на регионални и местни администрации „For Roma with Roma”.
В делегацията бяха включени Георги Николов, здравен медиатор, Ралица Герасимова, гл. експерт „Социални дейности”, и Веска Тодорова, гл. експерт „Връзки с обществеността” в Община Самоков.
Пратениците на нашата община са се срещнали с кмета на Хам Томас Хунщегер-Петерман, със заместника му, който се занимава със социалните проблеми, с представители на неправителствени организации. Посетено е и ромско училище, в което се обучават българчета от Шумен, Русе, Разград. Гостите са се запознали с дейността на Центъра за работа с младежи и с проекта „Фабрика на бъдещето”, в който са ангажирани 54 младежи от 18 до 25 години в риск. Те работят в 4 сектора по интереси – дървообработване, шлосерство, кулинария, креативност. С работата си участниците допринасят за подобряване на градската среда и на дейността на обществени институции, на местния зоопарк и др. С младежите работят психолози и други специалисти. Нашите пратеници са гостували и на Бюрото за работа с емигранти, чиято цел е да подпомага взаимното опознаване на нациите, културния обмен и др.
Делегация от община Хам ще върне визитата на самоковци през пролетта. На среща с кмета Владимир Георгиев тогава ще бъдат уточнени възможностите за партньорство между двете общини.
Проектът „For roma with roma” стартира в началото на т. г. По проекта през май в Самоков ще бъде организиран фестивал, на който ще бъдат представени ръчно изработени изделия, графити, ще има и музикална работилница, както и фотоизложба. Изявата ще завърши с концерт на младежки групи.
Гр. Хам е разположен в най-многолюдната немска провинция – Северен Рейн-Вестфалия, и е с население от 177 хил. души. Освен много българи /близо 2000/, в града живеят и други етнически малцинства – 9000 турци, 2700 поляци и сърби и др.

Leave a Reply