Новини, Шарен свят

„Самоковска комуна” остана без машини

Изгоряла постройка в двора на „Самоковска текстилна компания” АД. Снимка: Радослав Каймаканов

Машини и друг инвентар на най-старото промишлено предприятие в града ни – „Самоковска текстилна компания”, са били много бързо нарязани, натоварени на камиони и заминали за скрап. При тази дейност са станали и няколко малки пожара.
Последните останали служители във фабриката – около 40 души, пък са освободени от работа. От тях 32 са се регистрирали в Бюрото по труда. В същото време безработицата в града и района расте и в момента е на „кота” катастрофалните 21 %…
Колеги категорично не бяха допуснати за информация и снимки в предприятието, но според някои сведения то е препродадено от доскорошния собственик – холдинг „Напредък”, на друга фирма, която веднага е започнала да изнася техниката за метални отпадъци. Не е ясно дали на нейно място ще се монтират нови машини и ще има производство /някои твърдят, че там италиански бизнесмен с българска жилка щял да произвежда… бастуни/ или пък сградите ще бъдат разрушени.
Бивши работници заявиха, че представителите на новите собственици се държали доста арогантно, обиждали ги и очевидно бързали с изнасянето на машините. Дори казали, че досега нарязали по подобен начин машините в други общо 28 предприятия. Предположението на съграждани и бивши работници е, че ще бъдат разрушени постройките и земята ще се парцелира.
Заради високи наеми вероятно ще напуснат и наемателите.
Във всеки случай липсата на официална информация и достъп до предприятието пораждат всякакви слухове и догадки.
„Самоковска комуна” /под каквото име бе познат комбинатът десетилетия наред – до 90-те години на миналия век/ произвеждаше вълнен текстил и голяма част от продукцията бе предназначена за износ. Преди около четвърт век там се трудеха близо 1000 работници, служители и специалисти. Комбинатът бе едно от най-големите индустриални предприятия в града ни и работеше на три смени.
„Комуна” заедно с другите две големи текстилни предприятия в Самоков – „Рилски лен” и „Слатина” /”Борис Хаджисотиров”/, създаваха гръбнака на местната промишленост, бяха известни в страната и чужбина и осигуряваха препитание на хиляди хора и семейства. Сега и трите предприятия са в руини.
Специално „Самоковска комуна” е създадена като фабрика „Бъдащност” броени години след Освобождението – през 1885 г., и е най-старата в Самоков /ако не се смятат някои малки предприятия, работили в града ни през последните десетилетия на османското иго/. Не е ясно сега обаче дали някогашната „Бъдащност” ще има бъдеще и дали ще дочака 130-годишния си юбилей…
В края на миналия и в началото на нашия век персоналът на дружеството постепенно намаляваше, докато се дойде до сегашното положение.

Leave a Reply