Култура, Новини

Самоковска „Рилска песен” в Дупница

Снимка: архив

50-годишен юбилей чества мъжкият хор “Св. Иван Рилски” в Дупница с диригент Таня Камбурова. Ред събития ще бележат юбилея, но в съвместен концерт с юбилярите имаше възможност да излезе и самоковският смесен хор „Рилска песен” при читалище-паметник „Отец Паисий-1859”.
На 14 май полувековният юбилей бе отбелязан с изложба в Дупница, показваща в снимки, писания, грамоти и медали историята на хоровия колектив. След откриването на изложбата в концерт на площада заедно със „Св. Иван Рилски” на сцената се качиха смесеният дупнишки хор “Рилски звуци” и самоковските хористи. На публиката бе подарен красив букет от „рилска” музика и силни емоции.
Поздравителен адрес от ръководството на читалище-паметник “Отец Паисий” и кошница с цветя донесоха пожеланията приятелството между хоровете да пребъде. На колегите от “Св. Иван Рилски” ръководството на самоковското читалище пожела творчески успехи и вдъхновение, както и още много по 50, които да се честват заедно.
Благодарност заслужават и хористите от „Рилска песен” за своята всеотдайност към сцената и музиката, за това, че представят читалищната институция и града ни на ниво, което заслужава уважение и признание.
Хорови колективи като самоковския и дупнишките са доказателство, че хоровото дело не се губи във времето, а продължава да бъде ярък лъч в голямото слънце на музикалния живот в страната ни.

Зоя Станкова

Leave a Reply