Новини, Статии, коментари

Самоковска фирма произвежда уникална топлоизолация

През последните години въпросът за енергийната ефективност набира все по-голяма сила. Над 75 % от изразходваната от домакинствата енергия се използва за отопление и вентилация. По-голямата част от тази енергия се изразходва напразно, тъй като голяма част от сградите са без ефективна или никаква изолация.
В миналото ниските цени на горивата не налагаха да се мисли за това, но днес домакинствата и бизнесът търпят значителни финансови разходи заради загубите на енергия и непрекъснатото увеличаване на цените на всички енергийни ресурси. Заради това все повече стари сгради се санират, а няма новостроящи се без монтирана топлоизолация.
Качествената топлоизолация не е разход, тя е инвестиция, която ще се изплати многократно, казват специалистите.
Необходимостта от опазване на околната среда също оказва влияние. Налага се да се мисли за топлоизолация от съвсем нов вид.
Оказа се, че в Самоков има вече фирма, която произвежда подобна топлоизолация. Случайността ме заведе във „Формтрейдинг” ООД. Видяното в производствената база на фирмата превърна неочаквано срещата в многочасов разговор.
В основата е новият уникален продукт на дружеството – декоративни изолационни панели с търговско наименование STIGESS / в превод – строителен термоизолационен градивен елемент, сандвич система/. Това е съвсем нов продукт не само за района, а изобщо за страната ни. Оценявам гордостта на създателите му, особено след като разглеждам приложението му на място.
Идеята е на Георги Брънджин, един от първите производители в града ни на бетонови изделия, появили се на пазара още през 1999 г. Натрупаният през годините опит, желанието за създаване на иновативен продукт, който да отговаря на климатичните и пазарните условия, а и търсенето на начини как да се спестят средства за отопление, карат Брънджин да се запознае с огромна информация, докато накрая практически създава и патентова своята нова рожба – STIGESS система.

Георги Брънджин

Поредната ми изненада тук е, че новият продукт от три години вече е на строителния пазар след участията си в доста изложения – Международния панаир в Пловдив, „Стройко 2000”, „Експоцентър” София.
Продуктът представлява декоративен панел за изолация „2 в 1”. Състои се от изолационна плоскост /която може да бъде от стиропор, фибран, неопор или олекотен бетон/ и декоративна влаго- и мразоустойчива мазилка, имитираща най-различни ефекти – тухла, камък, драскана мазилка, дърво, декоративни мотиви и много други. В зависимост от модела дебелината на мазилката е от 0,5 до 0,9 см, което гарантира висока устойчивост на натиск и удар.
Неопорът и стиропорът се произвеждат от друга самоковска фирма – „Пластимо”.
При обичайната изолация процесът на полагане е дълъг, с много процедури, и изисква набавянето на доста материали и влагането на не малко труд – стиропор, дюбели, мрежа, шпакловка, мазилка. Новият продукт изисква само една процедура – залепване. Монтажът се отличава с опростеност и бързина, дори не се изисква особена професионална квалификация.
Продуктите са в най-различни размери /в см/ – 50/16, 50/25, 50/50, 100/50. Дебелината на изолацията е в зависимост от това къде ще се монтира /вътрешно или външно/ и е от 2 до 10 см. За препоръчване, според специалисти, е при външна изолация да се ползват панели с дебелина минимум 8 см.

Още на първото изложение е проявен голям интерес към продукта. Скоро след това е осъществен и износ за Хърватия, Франция, Германия. Разговори са се водели буквално преди дни с контрагенти от Гърция и Турция. В скоро време се очаква и държавна поръчка от югоизточната ни съседка. Фирмата работи основно с дистрибуция.
Новите панели на фирмата са използвани при изграждането на аквапарк в Слънчев бряг, на очна поликлиника във Варна и при осъществяването на редица други частни и инвестиционни проекти.
Отзивите са прекрасни, не крие удовлетворението си семейство Брънджин. Хората, ползвали новите продукти, са изключително доволни, защото с тях се работи бързо и лесно, а има и голям избор в решенията за изолация и декорация. В това се убедих и лично при разглеждането на образците с най-различна декорация и размери.
Самата система STIGESS е съобразена с нуждите на потребителите, строителния бранш и изискванията на Европейския съюз, както и с климатичните и географските особености на страната ни. Тя е еднакво ефикасна както в районите с по-хладен климат, така и в по-топлите региони.
Декоративните изолационни панели STIGESS представляват нова, модерна и комплексна строителна система, предназначена за вътрешна и външна изолация както на жилищни, така и на обществени и многофункционални сгради.
Многообразието от модели е практически неограничено, а това създава възможност за най-различни решения относно фасадата и интериора.
…Приятна изненада е и един от последните продукти, разработени от фирмата – гореспоменатите панели, но с вградено лъчисто отопление. Допирам ръка до панел, поставен на работния плот, и инстинктивно я отдръпвам – панелът е горещ. Допреният до него измерителен уред показва 65 градуса…
Продуктът е предназначен за вътрешен монтаж. Представлява комбинация между изолация, декорация и отоплително тяло. Оказва се, че с 1 кв. м панели с лъчисто отопление, чиято консумация на ток е 240 W, може да се отоплява цяла стая. Явно тези продукти са много подходящи за панелни блокове и високи жилищни сгради, където полагането на изолация изисква специално оборудване или съдействието на алпинисти.
Изненадите не свършват, защото… Вярвате ли, че буквално за дни може да се изгради къща? Оказва се, че може. Фирмата на Брънджин е разработила и сглобяеми енергийно-ефективни къщи на модулен принцип, както и керемиди с топлоизолация. С модулите могат да се изграждат и търговски обекти, павилиони и др.
…„На хората трябва да се даде право на избор с какво искат да се топлят, как да запазват топлината. Нашите продукти са голяма ниша и за по-бедните хора… Решавайки финансовите проблеми на фирмата, едновременно съм полезен и на обществото с това, което мога да им предложа. А това наистина зарежда и поддържа духа…”, припомням си споделеното от Георги Брънджин вече седмици след срещата ни и не мога да не му вярвам.
Още повече, че се заема не само да търгува продукти, но и да ги произвежда, което в нашето объркано днешно време наистина заслужава поощрение. Много малко хора и фирми имат сега капацитет и смелост да се залавят с подобни начинания.

Надка Вардарова

www.formtrading.net

Предимствата на новите панели:

  • голямо разнообразие от модели
  • дифузно отворена структура /дишащи/
  • мазилката е с висока защита срещу натиск, студ, влага, отлепване
  • благодарение на малкото собствено тегло и начина на монтаж не е необходимо закрепване с дюбели
  • възможни са уникални функционални интериорни и екстериорни решения
  • полагането на панелите е по-евтино, по-лесно и няколко пъти по-бързо в сравнение с традиционните практики
  • отлично е съотношението между качество, показатели и цена
  • удобни са при транспорт
  • монтажът е чист – без прах и мокри процеси
  • лесна е обработката на елементите

STIGESS градивни елементи са друг иновативен продукт на фирмата с уникални качества и енергийно-ефективни показатели.

Тези елементи /тухли/ спестяват много труд, време и най-вече финанси. Предназначени са за изграждане на външни и вътрешни не носещи стени за всички видове обществени, жилищни и многофункционални сгради. Със самото изграждане на стените едновременно се получават зид, външна и вътрешна топлоизолация и мазилка.

Показателите са сравними само с тези на т. нар. пасивни къщи. Благодарение на тези превъзходни показатели разходите за отопление и климатизация намаляват до 15 пъти, а разходите за закупуване и монтаж на допълнителна топлоизолация отпадат, с което се спестяват до 30 лв./кв. м. Ниското собствено тегло на елементите олекотява стоманобетонната конструкция и намалява разходите с до 30 %. Времето за строеж се съкращава няколко пъти. Дишащите стени не позволяват образуването на влага и плесен в помещенията. Енергията не се губи. Прецизната геометрия и начинът на зидане гарантират идеално нивелирани и прави стени. Въглеродните емисии намаляват благодарение на по-малкия разход на горива. Звукоизолацията е отлична.

По желание на клиента както външната, така и вътрешната част на градивното тяло могат да бъдат изработени с фабрично нанесена декоративна мазилка в десен по каталог или по индивидуален проект.

Leave a Reply