Култура, Новини

Самоковските библиотекари посрещнаха колежка от Финландия

Мариане Линдбалд, директор на библиотеката във финландския град Порнайне, бе на посещение в Общинската библиотека „Паисий Хилендарски” на 5 и 6 ноември. Гостенката и домакините обмениха ценен опит.
Г-жа Линбалд е в България по покана на фондация „Глобални библиотеки” и ще участва с презентация в националния форум „Библиотеките днес”. Гостенката е и учатник в проекта „Повишаване на обучителния капацитет на мениджъри и служители в общинските библиотеки”, финансиран по програма „Еразъм +”. Изпълнението на проекта е продължило една година, като работата е осъществена в партньорство със 7 общински библиотеки в страната, участници в консорциум „Модерна библиотека“ – библиотеките в Асеновград, Димитровград, Исперих, Казанлък, Карлово, Котел и Самоков.
Проектът е включвал участие на библиотечни директори и служители в две обучителни програми в Испания и Финландия по модерен мениджмънт и нови услуги, разработване на програма за обучение на български и провеждане на обучения за служители на общински библиотеки, които не са включени в консорциума.
Един от домакините във Финландия при работата по проекта е била М. Линдбалд. При гостуването си у нас тя ще посети и библиотеките в Асеновград и Димитровград.
Линдбалд е директор на общинската библиотека в Порнайнен от 1995 г. Има магистърска степен по социални науки и преподава библиотекознание в професионално училище. Специалист е по библиотечен маркетинг и оцеляването на малки и средни библиотеки.

Leave a Reply