Култура, Новини, Образование

Самоковските „немски” театрали се изявиха и на български

Който е видял поне една от постановките на театър „Фантастиш” към ПГ „Константин Фотинов”, непременно ще се позамисли дали да се присъедини към нечие негативно мнение за младото поколение. Успелите да чуят и да видят изявите на двата ученически състава на 16 май в читалище-паметник „Отец Паисий” не пестяха ръкоплясканията си. А сред публиката бяха и зам.-кметът Сия Шехтанова, представителят на Регионалното управление по образование Илонка Славчева, директорката на гимназията Венета Симитчийска и др.
„Немският език не е любов от пръв поглед, а е любов за цял живот” – изглежда тази сентенция е залегнала в сърцата не само на двете преподавателки по немски Стефанка Митрева и Емилия Попова, но и на техните ученици – младите актьори. При поредното им участие в националния фестивал за училищен театър “Завесата се вдига за немския език” в Монтана през април те отново заеха първото място. За награда им предстои участие през юни в Седмицата на немския език в столицата, организирана съвместно от Гьоте институт и немското посолство.
За втори път пък във вторник в читалищния салон зрителите от Самоков можаха да се насладят на изявите на театралите, като в случая постановката се игра на български.
Началото на своеобразния културен празник бе поставено с прожекцията на авторското филмче на Михаил Лухов, сам участник в пиесата, чрез което зрителите можаха да видят как нашите момичета и момчета са прекарали в Монтана трите фестивални дни. След това участниците в Театралната работилница на немски език, в рамките на проект „Твоят час”, се представиха с постановката „Човекът пред съда на животните”, изиграна на немски, като зрителите бяха предварително запознати със съдържанието.
После дойде ред на лауреатите – 11-те гимназисти от училищната група „Театър? Фантастиш!”, работеща също по „Твоят час”: Антония Христова, Виктория Гончева, Десислава Богданова, Иван Иванов, Калина Митрева, Леда Ковачева, Любомир Йорданов, Мария Стоянова, Михаил Лухов, Николета Иванова и Светослав Иванов с тонрежисьор Мария Венкова. С естествената си игра, съчетана с танцьорски умения, както и с музикални и светлинни ефекти, те разгледаха впечатляващо от различни гледни точки темата за свободата.
Не им се разделяше на зрителите с талантливите младежи, затова и аплодисментите ги извикваха на сцената отново и отново. А във фоайето пък желаещите да подпомогнат театъра можаха да пуснат своята лепта, както и да се снабдят с издадената книга с досегашните три авторски пиеси на немски, две от които – преведени на български.

Надка Вардарова

Leave a Reply