Самоковските певци – сред най-добрите в Сапарева баня

Женската фолклорна група „Околийка” от Горни Окол участва и във фестивала в Сапарева баня, а наскоро в пернишкото село Пещера заслужи специалната награда и плакет

Германея е старото име на днешната Сапарева баня, позната още от най-древни времена с топлите си и лечебни минерални извори. И днес издига мощен горещ стълб гейзерът и разнася пара из чистия планински въздух.
Това място бяха избрали организаторите от Сапарева баня и „Нестия” /София/ за големия празник – третият по ред фолклорен фестивал „Край Германея с песни, музика и танци”. Под синьото рилско небе се събраха състави, групи, ансамбли и индивидуални изпълнители, за да покажат какво са постигнали в желанието си да запазят фолклорното ни богатство за идните поколения.
От Дупнишко и Кюстендилско, от Сандански и Благоевград, от Софийско, Пернишко, Пазарджишко и от други краища на родината читалищата бяха изпратили своите представители, които два дни около гейзера, а на третия ден – горе, на Паничище, изпълняваха песни и танци от своите родни места. Главният оценител на майсторството на изпълнителите беше известната народна певица Любка Рондова, вече академик.
„Скъпи мои, обичам ви и много ви уважавам за това, че сте тук, защото сте посветили част от живота си на сцената. За мен сцената е олтар. Тя е място, откъдето гледам хората в очите. Вече петдесет години съм на сцената и съм от сърце благодарна на баба си, че ме е научила да обичам всичко българско. Когато си на сцената, не трябва само да пееш или да играеш, а да се раздаваш”, сякаш се изповяда Любка.
Така се раздаваше самата тя и на този фестивал, защото намери хубави, топли благодарствени слова за всеки от участниците. Прочувствени бяха думите й за нашите автентични носии и известния самоковски двуглас. На нейното внимание бяха групите от Ярлово, Клисура, Марица, Райово, Белчин, самоковското читалище „Младост”, Драгушиново, Горни Окол.
Нашите състави навсякъде впечатляват присъстващите и журито не само с визия, но и с чудесни изпълнения на автентични песни.
…Интересна и вълнуваща случка пък стана на път за Сапарева баня, при Белчинските ханове. Там ни чакаше Стоян Евтимов от с. Пещера /община Земен, Пернишка област/, за да връчи на женската фолклорна група „Околийка” от Горни Окол специалната награда и плакет от фестивала за сватбени ритуали, състоял се през юли в пернишкото село.
Такава специална награда получиха и самодейците от Алино.
А в Сапарева баня нашите жени, баби, момичета, млади и и не толкова млади момчета пяха и играха така, че можем само да се радваме и да им благодарим за това, че разнасят славата на Самоковския край надалеч от нашия град и общината.
Христо Станков, шефът на „Нестия”, беше предвидил и модно ревю за най-атрактивна, автентична и красива носия. Отличена бе мъжката носия на Ангел Стоянов от Столник, Софийско, и женската носия на Менка Гирова от Белчин.
След ревюто младежи и деца участваха в избора на „Мис Фестивал” и „Мистър Фестивал”. Призовите места спечелиха Мелани Чолакова и Любомир Машов, и двамата от Белчин.
Любомир Додов от с. Мрамор, Софийско, повдигна градуса на настроението със своя свеж шопски хумор. С удоволствие изслушахме и песните на 12-годишната Виктория Добрева от Сапарева баня. Тя самата си акомпанираше с мандолина. Даровитото момиче от 5-годишно е на сцената.
Горе, на Паничище, пък сълзи на умиление се появиха в очите ни, когато сред кукерите от Баня, Карловско, видяхме и мъниче на годинка и половина – най-малкото кукерче – Габриела…
Всички състави получиха грамоти, плакети-статуетки и по… бутилка червено вино.
Празникът стана още по-хубав с чудесните песни на Любка Рондова, поздравила гости и домакини. За младите пък пя Джина от бившия „Трамвай № 5”, която изпълни поп парчета и народни песни. На поляната се изви хоро – сред дърветата, цветята и под погледа на високите рилски върхове.
Иска ми се да пожелая на всички участници дълъг живот и здраве – така, както го каза Любка Рондова: „Вървя и пея, защото искам дълго да живея!” Нека вървят напред в годините с песен в душата и любов в сърцето…

Димитрина Божилова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*