Зимни спортове, Новини, Образование, Спорт

Самоковските студенти грабнаха 12 медала на зимната универсиада в Боровец

“Самоков – град на спорта” – това пише на големите банери над зрителските места в едноименната зала. Твърдението защитават както клубове в най-различни видове спорт в града ни, така и индивидуалните участници в регионални и национални надпревари, в редовните турнири на аматьорско ниво и т. н. В дните между 13 и 17 март дойде ред и на… студентите да защитят спортната слава на Самоков по време на деветите Университетски зимни игри в Боровец. Нашите младежи се справиха впечатляващо, като спечелиха общо 12 медала – 3 златни, 4 сребърни и 5 бронзови, и помогнаха на своите ВУЗ-ове да се наредят на челните позиции в крайното подреждане. Отборното първо място зае Националната спортна академия “Васил Левски” с актив от 24 медала – 10 златни, 9 сребърни и 5 бронзови. Втори завърши тимът на Югозападния университет “Неофит Рилски” /Благоевград/ с 14 отличия /8-4-2/, а в тройката влезе и съставът на Лесотехническия университет с 8 медала /3-2-3/.
Веселин Цинзов донесе злато в индивидуалното ски бягане и сребро в щафетата за НСА, където на трето място с втория квартет на Академията се нареди Красимир Матиканов. Титлата в женския сноуборд вдигна Мария Анева. Втори и трети в мъжкото направление финишираха Даниел Благоев и Христо Чолаков, а на втора позиции в ските се нареди Даяна Симеонова. Любомир Мишов и Павлина Клинкова пък грабнаха бронзови отличия при мъжете и жените в дисциплината ски рали.
Самоковката Бетина Благоева донесе пълен комплект медали за ЮЗУ “Н. Рилски”, като завърши първа на ски бягане в смесената щафета, втора на ски рали и трета в ски бягането.
Достойно се представиха и още дузина наши участници, които загатнаха, че и занапред няма да прекъснат връзката си със зимните спортове.
Първенците бяха наградени от министъра на образованието и науката проф. Николай Денков, министъра на младежта и спорта проф. Даниела Дашева, която, както “Приятел” вече информира, е родом от Радуил, и съветника на президента Румен Радев по въпросите на младежта и спорта Георги Александров. Министър Дашева дори изнесе лекция на тема “Студентският спорт в България”. Известно е, че нашата землячка е била зам.-ректор по научната, международната и проектната дейност на НСА преди да бъде назначена за министър в служебното правителство на Огнян Герджиков.
Общо над 350 студенти от 21 висши училища в страната участваха в деветите Университетски зимни игри.

Делян Василев

Leave a Reply