Самоковският певец Валентин Ахчийски подготвя нов албум, пее в Македония

Нов албум с македонски песни, изявявайки се в нова омплоа, готви известният наш естраден певец Валентин Ахчийски. Звездата на самоковската естрада има вече записани 6 песни в компанията „Скопие Гранд студио”, където партньори са му негови колеги от Република Македония. Композитор и на 10-те песни, включени в албума, е популярният Далибор Гьошич. Половината от песните в албума са от сферата на фолка, останалите са поп музика, естрадни. Самият албум ще излезе през август или най-късно през септември.
Вальо открои като много актуална песента си „Балкане”, свързана със спора за името на западната ни съседка. „Записах тази песен в стил етно фолк, досега не съм правил подобно нещо, с живи кавали и тъпани”, поясни певецът. По думите му, „Балкане” в момента е на първо място във всички класации в Македония. Предстои там да се заснеме и видеоклип на тази песен.
В албума ще има и дуетна песен с популярната македонска певица Снеже Радичевска. Самоковецът не изключи участие с нея и в родния си град под надслов „Поздрав от Скопие за Самоков”.
Ще пее и във Валандово, на най-големия фолклорен фестивал в западната ни съседка. Ще се изявява и в телевизионни програми.
Очаква го и фестивалът в Будва /Черна гора/, а в края на август, ще се изяви и на празника край Лешовския манастир в Македония, край границата с Косово.
„На тези фестивали идват не само местни, а и много емигранти чак от Канада, от Австралия, от други страни”, описа за „Приятел” атмосферата Ахчийски.
През октомври той ще гастролира и в операта в Скопие.
Доволен е, че работи с най-добрите музиканти в Македония. Бил единственият българин, който прави продукция с тях. Казвали му, че е много интересен като глас и присъствие…
Разговарял е и с кмета Владимир Георгиев да пее на празника на Самоков през август. На видеоклип ще бъде заснета и авторската песен на Валентин за Самоков.
Преди нашия празник пък – на 11 август, ще участва с македонските си колеги в балканско парти в… Малта. Самият той е работил в малката средиземноморска държава няколко години. В нея сега работят и живеят над 40 хил. македонци. Разбира се, ще пее и емблематични родни песни – „Моя страна, моя България”, „Една българска роза” и др.
Живял и работил е в Англия, също и в Германия /Мюнхен/, но твърди, че по-хубаво място от България и специално от Самоков няма.
Категоричен е, че градът ни се е променил неузнаваемо през последните десетина години. Удивен е от подобрената инфраструктура, от санираните блокове, от осветлението нощно време, от новия парк, дори от обноските, от обслужването в институциите.
„Вие може би не го забелязвате, но на мен, който не съм си идвал от доста години, всичко ми прави впечатление. Знам какво беше и затова мога да кажа, че сега в много отношения Самоков наистина прилича на един европейски град. Моите адмирации за това”, възкликна нашият съгражданин, за който спокойно може да се каже, че е и гражданин на света.
Певецът допълни, че се чувства много добре в България. Надява се да не отива по-далеч от Скопие, освен по служебни ангажименти.
„Прекрасно е отношението на обикновените хора в Македония към нас, няма антибългарски настроения, там ме посрещат като свой”, откровен бе Валентин.
Той се надява в скоро време да се стигне и до съгласие за името на страната с Гърция. „Аз съм музикант и моята поддръжка за Македония я давам с песен. На принципа съм да се оправят първо отношенията с комшиите, пък по-нататък и с другите държави. Радвам се, че рота от Македония бе на Гергьовден, на празника на Българската армия, в София. Подписан бе и договор за добросъседство. Всичко това е хубаво и дано така да продължава и занапред”, сподели Ахчийски.
Нашият съгражданин е впечатлен от хората в Македония, които не живеят леко, но са отворени, така да се каже, с позитивна нагласа. В този смисъл Вальо смята, че нашите съседи може да са ни за пример – да не се оплакваме постоянно, а да виждаме положителните неща тук и да мислим с оптимизъм за бъдещето.
Сега Валентин Ахчийски е получил подкрепата на читалище-паметник „Отец Паисий” и се подготвя заедно със самоковския състав „Дилижанс” за фестивала в Пазарджик в началото на юни, където в памет на Тончо Русев ще изпълняват негови песни. Призна, че му е трудно, защото по едно и също време трябва да се представя и с македонски песни, и с българска естрада, но изрази увереност, че ще се справи. Написал е песента „Пази ме ти”, която ще изпълняват в дует с Надя Миткова по аранжимент на Димчо Тосков. Със състава – двамата и Ваня Делибашева, през юли ще имат ангажименти и по морето. Отсега мисли и за националния фестивал на старата градска песен през октомври в Самоков. Само здраве да е!

Тодор Попов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*