Самоковският празник на картофа става традиция

Самоковски празник на картофа се състоя на 17 и 18 ноември – събота и неделя, за втора поредна година. Това показва, че празникът става вече традиция, а и този път тържеството за продукта, с който градът и районът ни са особено известни, придоби по-мащабен и делови характер.
Въпреки много студеното време се получи един приятен и полезен „форум”, както нарече празника в приветствието си при неговото откриване на 17 ноември пред зала „Самоков” кметът Владимир Георгиев. Той имаше предвид, че освен тържествата ще се състоят и няколко срещи на картофопроизводители и научни работници, които ще бъдат от тяхна взаимна полза, а в крайна сметка и от полза за жителите на общината.
Георгиев дори посочи, че след своята история и природа Самоков е особено популярен със своите картофи и благодари на всички участници.
Огласен бе поздравителен адрес от Живко Живков, изпълнителен директор на фондация „Земеделие”.
Сред присъстващите бяха проф. д-р Светла Бъчварова-Пиралкова от парламентарната комисия по земеделие, бивш министър на земеделието и експредседател на Селскостопанската академия, народният представител Радослав Стойчев, заместник-кметовете Васил Сайменов и Люба Кленова и др.
С весела песен, сгряла присъстващите в мразовития ден, откри програмата дуетът на Латинка Трохарова и Васил Димитров. Изявиха се и младата и даровита народна певица Деси Николова, и жизнерадостните танцьори от фолклорния ансамбъл „Самоков”.
Картофите, както се знае, са внесени в нашата страна сравнително не толкова отдавна – през 1835 г., от самоковския възрожденец Димитър Смрикаров. Книжовник и търговец, полиглот, разностранно развита личност, той, макар и съвсем млад – едва 25-годишен, оценява качествата на новия продукт и започва да го внася от Гърция и Сърбия. Постепенно самоковските „брабои” и „компири” добиват популярност в цялата страна. В някои самоковски села ги наричаха дори „манджа”, което още повече очертава значението и ролята им като вече основен хранителен продукт.


Пред зала „Самоков” бе показана модерна техника за картофопроизводство, а вътре, във фоайето, бяха открити няколко изложения. Особен интерес предизвика работилницата за сувенири, в която главни действащи лица бяха ученици от училищата „Станислав Доспевски”, „Отец Паисий”, „Христо Максимов” и деятели на фондация „СИЙД”.
Погледа привлякоха вкусни и красиви ястия от картофи, приготвени от Емилия Христова, от младите майстори от Професионалната гимназия по туризъм, както и от по-възрастните им колеги от ресторантите „Рила”, „Никол”, „Арена”, „Кокошкова къща”, „Шадравана”. От картофи бяха измайсторени прасенце, риба, всевъзможни фигури, дори шадраван…
Многобройни фирми представиха на щандове също във фоайето своите торове и препарати за производство на картофи, изявиха се и дистрибутори на семена. Желаещите получиха рекламни материали, както и безплатни съвети.
В конферентната зала на съседния хотел „Арена” се състоя научна конференция под надслов „Постижения в семепроизводството на картофи”, организирана от Института по зеленчукови култури „Марица” в Пловдив. По темата говори доц. Емилия Начева.
Проведе се и среща-разговор с доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН.


Експертът от Министерството на земеделието и храните Преслав Петков разясни на конференция важни въпроси, свързани с подпомагането през новия програмен период 2021-2027 г. Стана дума и за директните плащания.
Нова бизнес среща на картофопроизводители и представители на фирми, свързани с производството на картофи, се състоя на 18 ноември в хотел „Арена”.
Научният сътрудник Георги Авджийски, бивш директор на самоковската Опитна станция по картофите, коментира за „Приятел”, че празникът е хубава и полезна проява, за която Общината и всички участници заслужават признание и благодарност. Същевременно трябва да се помисли и да се действа по най-важните практически въпроси, свързани с развитието на картофопроизводството.
Това пък е свързано с производството на базисен посадъчен материал. Необходими са и звена, каквито бяха в миналото елитните семепроизводни стопанства в Бели Искър, Доспей и Говедарци.
„Трябва самите фермери да се специализират в отделните направления на производството – семепроизводство, преработка на картофи и т. н.”, подчерта дългогодишният агроном и научен работник. Още повече, че в нашия район има възможности за промишлена преработка на картофи, които да се отглеждат тук, на място, а не да се внасят отвън. Специалистът изтъкна и нуждата от повече инициативност, от кандидатстването по проекти в тази сфера. Ако има целенасочена програма и подходяща малка техника, това ще задържи населението в планинските райони и ще помогне за преодоляването и на големия демографски проблем, добави Авджийски.
Производители на картофи, научни работници и обществени деятели дадоха и някои предложения за организиране на празника в бъдеще: да се ангажират повече местни стопани, Опитната станция по картофите, Националната асоциация /чийто председател е нашият земляк Тодор Джиков/; да се предвидят практически семинари, които да бъдат от полза на местните производители; да се проведат конкурси за различните сортове картофи; евентуално да се подреди фотоизложба със снимки от „старо време” и с фотоси, отразяващи новата техника, нови технологии и пр.; в концертно-развлекателната част на програмата да се планират атрактивни игри и участието на повече изтъкнати местни състави.
Има огромно поле за работа, тъй като преди трийсетина години в страната ни са засаждани 510 хил. дка с картофи, а сега тези площи заемат едва около 110 хил. дка. Само в нашия край през 80-те години на миналия век са били отглеждани към 28 хил. дка картофи, докато сега картофи като стокова продукция се засаждат на едва около 4 хил. дка.


Жалко, че вероятно заради студеното време малко слушатели и зрители бяха дошли на концерта на Поли Паскова, състоял се на открито, пред зала „Самоков”, в късния следобед на 17 ноември. Изпълнителката издържа стоически дълго време навън и предизвика с родолюбивите си песни и споделените мисли за положението у нас бурните ръкопляскания на малобройната, но възторжена и отзивчива публика. Благодарност заслужиха и всеотдайните темпераментни момичета и момчета от танцовия състав „Гераци”. Концертът приключи едва привечер със задушевно изпълнение на „Хубава си, моя горо”. Волно се развяха родни трибагреници. Верните слушатели и зрители бяха зарадвани и с картички с автограф на популярната певица.
Своеобразният фестивал съвпадна и с финала на кампанията за прибиране на „кафявото злато”, както са известни от много години нашенските картофи, станали един от символите на града и района ни.

Тодор Попов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*