Други, Култура, Новини, Спорт, Шарен свят

Самоковският спортен клуб за възрастни хора „Аполон” се изяви в София

Застанала съм на стълбите на зала „Универсиада” в София и се радвам на стотиците възрастни хора, които се вливат в потока на представителите на спортните клубове от цяла България. Заедно с дамите от самоковския клуб „Аполон” влизаме в залата, за да отбележим 25-годишния юбилей на асоциация „Спорт за всички”.
Фестивалът се проведе под шефството на нашата съгражданка кметът на София Йорданка Фандъкова. Асоциацията е създадена през 1993 г. с цел да развива спорта сред възрастните. Идеята е на Никола Хаджиев. В момента в асоциацията членуват 79 клуба и 15 спортни федерации.
Домакин на проявата бе спортен клуб „Люлин” с председател Нели Ковачева, една невероятно жизнена жена. Дефилираха неостаряващи спортисти от 35 клуба от страната – от Русе, Варна, Балчик, Шумен, Плевен, Свищов, Враца, Горна Оряховица, Дупница, Самоков, Сандански, Велинград, Казанлък, Стара Загора, от различни софийски райони.
С плакети и грамоти бяха наградени хора, допринесли за развитието на асоциацията и празника. Почетена бе паметта на починалите спортни деятели Никола Хаджиев, Енчо Хаджиев и Панайот Бончев.
И се сложи началото на една сякаш безкрайна феерия от разноцветни ленти, пъстри топки, обръчи, букети цветя, красиви шалове, помпони…
Ръководителка на спортен клуб „Изток” от столичния квартал „Изгрев” от две години е самоковката Радка Попова, която иначе от 20 години играе в този клуб. Да им се чудиш на тези жени – кога намират време и желание за тази дейност! Три възрастни дами дори демонстрираха шпагати и йога.
Ръководител на дамите от самоковския клуб „Аполон” пък от 25 години е Ваня Димитрачкова. Облечени в бели екипи, със знаменца в ръка и под звуците на песента „Притури се планината”, нашите жизнерадостни съгражданки върнаха всички към детските спомени и белите писти на Боровец. Справиха се много добре, получиха подаръци и красива статуетка.
Радващо е, че има такива жени, но групата и оредява. Затова очакванията са, че ще се включат в нея нови почитателки на спорта. Самоковските участници изразиха и своята благодарност към Общината, откъдето са получили парична подкрепа.

Димитрина Божилова

Leave a Reply