Самоковски автор издаде книга за Левски

„По стъпките на Апостола в Българско” е новата книга на Георги Захов. В изданието известният самоковски автор описва синтезирано, но и конкретно най-важните моменти от живота и революционната дейност на Васил Левски. Публикувани са малко известни факти, разкриващи не само невероятния характер, мислене и стоицизъм на безсмъртния Дякон, но и неговото по-малко познато родолюбиво родословие.
Вторият раздел е посветен на посещенията на Апостола на свободата в Самоков и района. Част от творбите са белетристични.
В своеобразния сборник са включени и статии – плод на изследвания на автора. Разкази на Захов обхващат последния раздел в книгата.
„Прекланям се пред изследователската страст, всеотдайността, постоянството и родолюбието на Георги Захов. В днешното разломно време неговите скромни писания внасят български дух, живец, някакъв особен уют, който те кара неусетно да обичаш още повече род, родина и роден край, да не губиш, въпреки всичко, човешкото в себе си”, пише в предговора редакторът Тодор Попов.
В книгата са поместени и снимки, свързани с дейността на Апостола, включително в нашия град.
„По стъпките на Апостола в Българско” е дело на издателска къща „Приятел”, а оформлението – на Надка Вардарова.
Книгата струва 5 лв. и може да се намери и в редакцията на в. „Приятел”.
Георги Захов е роден през 1936 г. в Шипочан. Завършил е учителски институт. Бил е преподавател и директор на училището в родното си село и учител в Самоков. Председател е на краеведското дружество в града ни. Автор е на още 7 книги, както и на много публикации в пресата. Носител е на Златния почетен знак на Община Самоков.

Можете да харесате

1 Comment

Add yours
  1. 1
    Евгения

    Радвам се, че можах да се запозная с книгата на Георги Захов ” По стъпките на Апостола в Българско”. Винаги ще има какво още да се каже и напише за Васил Левски. Но тук дори и известните факти и епизоди са поднесени поновому. Авторът подхожда със задълбочеността на първооткривател, навсякъде се чувства неговото лично и творческо отношение. Изследователската дейност на г-н Захов хвърля светлина и върху нови и непознати моменти, особено когато става дума за връзката на Апостола със самоковския край. В повествованието има много реализъм, много художественост и силни чувства. Авторът е постигнал изключително много в стремежа си да намери най-точното, най-вярното определение за Левски, да проследи в детайли житейския му път, дело и героична смърт. Не малко място е отделено на семейната среда, близките, съратниците, на последователите. Направени са изводи и заключения на академична висота. И не на последно място- част от сборника авторът посвещава на значимостта на своя роден край, на неговия магнетизъм и забележителни хора. Може би защото това е благословената земя, където огънят на родолюбието никога не е угасвал. И точно поради това темата за Апостола и темата за роден край намират такава близост в един общ сборник. Благодаря на автора за възвишената творба, както и на всички, които помогнаха неговият труд да достигне до българския читател.
    Евгения М.Г.

+ Leave a Comment

*