Здраве, Новини

Самоковски възпитаник стана член на Медицинския експертен съвет

Снимка: Георги Кожухаров, www.dnevnik.bg

Проф. Николай Младенов – възпитаник на самоковската гимназия „Константин Фотинов”, бе избран за член на Медицинския експертен съвет, който ще подпомага работата на правителството и на Националния оперативен щаб в борбата срещу коронавируса.
Проф. д-р Николай Драганов Младенов е началник на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение в столичната болница „Токуда”. Роден е в София през 1962 г., но учи в Самоков, а и професионалния си път като млад военен лекар започва в нашия град. Работил е във Военномедицинската академия, а от 2016 г. е в „Токуда”. Има докторска дисертация на тема: „Архитектурен модел на предболнична и болнична травматична помощ при взривни наранявания от терористичен характер сред мирното население”. Специализирал е в Германия, Швейцария, Нидерландия, Австрия, Русия. Републикански консултант е по анестезиология и реанимация, национален консултант по палиативна медицина. Зам.-редактор е на сп. „Спешна медицина”.
През 2019 г. е спечелил наградата „Лекар на годината” на Българския лекарски съюз в категория „Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност”. Награждаван е и от Министерството на отбраната и Лекарския съюз за проявен професионализъм при ликвидиране на последиците от атентата на аерогарата в Бургас /Сарафово/.
Председател на Медицинския съвет е проф. д-р Коста Костов, консултант по белодробни болести в УМБАЛ “Св. Анна” /бившата Окръжна болница/ в София.

Leave a Reply