Зимни спортове, Новини, Спорт

Самоковски възпитаници ще участват и в параолимпиадата

От 7 март в Сочи започват и параолимпийски игри – за атлети с увреждания. Те ще се проведат на съоръженията от настоящите игри, като България също ще изпрати състезатели. Сред тях е скиорът със зрителни увреждания Светослав Георгиев. Светльо ще участва в ски бягането – в спринта и на 10 км свободен стил. Младият състезател, който е студент в специалност „Лека атлетика” в НСА, проведе част от подготвителния си лагер в Боровец. Неговият треньор Иван Бирников заяви за „Приятел”:
„Единствено в Боровец условията за подготовка бяха отлични, използвахме максимално прекрасните писти. Благодаря за съдействието на фирма „Бороспорт”. Базата на НСА в курорта също е поддържана в добро състояние. Светослав се подготвя усърдно. Ще му бъде трудно, тъй като досега през сезона не се е състезавал – поради липса на сняг всички състезания бяха отложени. В момента се подготвяме на базата на НСА на Витоша. Тук сме до 24 февруари, после може отново да се качим в Боровец.”
Надеждите са Св. Георгиев да се класира сред първите 20 състезатели в отделните надпревари.
Още един участник в параолимпиадата е свързан с нашия град – Искрен Планков, който е треньор на другия роден участник в ски бягането – Желяз Колев. Планков е възпитаник на Спортното училище в Самоков. В разговора ни той си спомни, че негови учители и треньори тогава са били Аджов и Гювийска, директор – Никола Велчев, а негов заместник – Атанас Атанасов.

Leave a Reply