Самоковски десант на 13-ия фолклорен фестивал „Струма пее” в Невестино

Десетки фолклорни състави се събраха край известния Кадин /Невестин/ мост в Невестино на 18 и 19 август за поредното 13-о издание на фестивала „Струма пее”.
Съставите от нашата община показаха със своите изпълнения, че и Искър, Марица и Палакария могат да „пеят”.
Детската вокална група „Белчинче” с ръководител Даниела Георгиева към читалище „Светлина” в Белчин грабна първо място за автентичен фолклор, а същото класиране за индивидуалното си изпълнение заслужи и Мартина Дибекова от състава.
Първенци станаха и участниците в трио „Славей” от Марица, а женската певческа група с ръководител Йорданка Христова към местното читалище „Просвета” бе класирана на второ място.
Първо място за цялостното си представяне заслужиха и самодейците с ръководител Момчил Чалъков към алинското читалище „Васил Левски”.
Ръководената от Мария Георгиева женска певческа група „Ярловски снахи”, дуетът Кула Любенова и Цанка Кацарска, както и индивидуалната изпълнителка Ивана Нешева от читалище „Св. св. Кирил и Методий” в Ярлово пък бяха удостоени с трето място за цялостното си представяне.
Близо 1000 изпълнители от областите по поречието на Струма – Софийска, Пернишка, Кюстендилска и Благоевградска, както и от много други населени места в страната, сътвориха истински двудневен празник за жителите на Невестино и техните гости. Така самодейците показаха, че и днес фолклорът е неизменна съкровищница на морални ценности, съхранени от предците.

Можете да харесате