Новини, Политика, Туризъм, Шарен свят

Самоковски журналисти посетиха Европарламента в Брюксел

Българска журналистическа група от десет души гостува от 27 до 29 ноември в столицата на Белгия Брюксел по покана на евродепутата Светослав Малинов. Сред участниците в работното посещение бяха и трима самоковски представители – Анна Манова /„Самоков 365”/, Богомила Михайлова /Viara-news.bg/ и нашият колега Делян Василев, а отпътуването им за сърцето на Европейския съюз стана възможно със съдействието на общинския съветник Васил Зашкев.
В делегацията бяха включени още Ивайло Дернев и Станимир Кронев от пловдивските издания „Под тепето” и „Марица”, Ели Маринова /„Черно море” – Варна/, Тихомир Петков /Xnews.bg – Хасково/, Зоя Иванова /Perniknews.com – Перник/, Елена Павлова /в. „Отзвук” – Смолян/ и Ефим Ушев от „Златоградски вестник”.


Българската група наблюдава на живо в пленарната зала на Европейския парламент заседанието на 28 ноември. Тогава родните журналисти присъстваха на разисквания за бъдещето на Европа с участието на премиера на Дания Ларс Расмусен, който, отговаряйки на много въпроси, показа нагледно, че може да отстоява интересите на своите сънародници и в същото време да бъде проевропейски настроен. По време на изслушването му бяха повдигнати актуални въпроси, свързани с миграцията, кризата в отношенията между Украйна и Русия, създаването на единна европейска армия и пр.


Българите имаха и възможността да разгледат забележителностите на мултикултурния двуезичен град, в който влиянието на френския се увеличава непрестанно и в момента този език е по-популярен от нидерландския /известен и като фламандски/.
Изключително впечатление на членовете на родната група направиха Кралският дворец, многовековните сгради на централния площад „Гран Плас”, които, обляни в ефектни светлини, вечерта са дори още по-красиви от дневното си величие. Из кокетните улички в съседство пък българите се запознаха с типични архитектурни образци на строителството в Белгия, опитаха от емблематичните за страната шоколадови изкушения, пържени картофи и бири.


Инициаторът за посещението Светослав Малинов даде и официална вечеря за своите гости. На нея той запозна журналистите с някои особености на Брюксел и Белгия и сподели радостта си, че може да общува свободно на родния си език.
Организирана бе и пресконференция, на която Малинов изрази мнението си по наболели въпроси, свързани с политиките в България и Европейския съюз.

Leave a Reply