Самоковски музиканти и поети честваха заедно в ДНА 1 октомври – Деня на музиката и поезията /СНИМКИ/

Троен празник честваха навръх Деня на музиката и поезията самоковски творци. Повече от стотина почитатели на словесното и музикалното изкуство се събраха на 1 октомври в залата на втория етаж на Военния клуб /ДНА/, където се състоя традиционният концерт на китарен ансамбъл „Акустика” с ръководител Христо Христов. В паузите между отделните изпълнения пък бяха четени стихове на самоковски автори, а накрая се изявиха и певците от детската вокална група „Камбанки” към читалище „Младост”.
„Двата празника – на музиката и поезията, са съвпаднали на една дата случайно, но всъщност имат много общо помежду си, защото добрата музика е поезия, а в поезията има много музика. Разликата е, че поетът изразява своите чувства с думи, а музикантът – чрез музиката”, романтично се обърна към присъстващите Васил Лазаров, председател на Сдружението на писателите в града ни, което бе съорганизатор на проявата заедно с читалище „Младост” и Младежкия дом.
Отговорничка на дома Латинка Щъркелова пък изтъкна, че 1 октомври е празник още на възрастните хора, на архитектите, на закрилата на Пресвета Богородица и е първи учебен ден за много от студентите. Богата гама от празници на този ден бе допълнена от председателката на „Младост” Лили Шуманова, която заяви, че на 1 октомври се открива и читалищната година.
Присъстващите се насладиха на чудни мелодии в изпълнението на повече от десет млади китаристи. Те се изявиха посаме, в дует или трио, а много овации предизвикаха и най-опитните музиканти, сътворили запомнящ се квинтет със своя учител. Много от хората в залата си припяваха в тон с мелодиите от популярните песни „Биляна платно белеше”, „За тебе хората говорят” на Тони Димитрова, „Кукла” на група „Атлас”, сиртакито от филма „Зорба гъркът” и пр., и пр. Някои мелодии бяха композиции на ръководителя на състава Христов, своя творба бе съчинила и младата Стефания Николова.


В паузите Латинка Щъркелова и нейните помощнички от Младежкия дом – ученичките в 4 и 7 клас Ния Малчева и Димана Тодорова, рецитираха изразително стихове на самоковските автори Васил Софин, Владимир Кабрански, Иван Ненов, Павел Прасков, Петя Пейчева, Райна Бакрачева, Христо Христов, Яна Василева. Василка Войнова прочете откровението „Завръщане към себе си”. Димитрина Божилова също участва активно, а накрая възкликна, че музиката, поезията и любовта ще спасят света.


Впоследствие публиката бе извадена от света на романтиката и бе потопена в този на естрадата чрез изпълненията на братовчедките Маргарита и Марина Бочеви и на дуета Кристиян Трифонов – Натали Николова, изпълнили „Самодива” на Невена Цонева, „Детелини” на Лили Иванова и „Хубавата Джиджи” на Емил Димитров.
Накрая, с изпълнени с емоции души, участници и публика се сляха в едно и дълго време си споделяха мисли за изкуството и живота. Л. Шуманова зарадва всички, като съобщи, че следващият празник под егидата на читалище „Младост” ще се състои само след месец – на 1 ноември, в Посетителския център на Националния парк „Рила” в града ни.

Делян Василев

Повече снимки може да видите тук: https://www.facebook.com/pg/VestnikPriatel/photos/?tab=album&album_id=2293959023967367

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*