История, Новини, Шарен свят

Самоковски роми получават обезщетения от Германия

Христо Николов

Роми от града и района ни получават обезщетения от правителството на Германия въз основа на германска програма отпреди десет години за обезщетение на роми, претърпели щети от политиката на нацистите по време на Втората световна война. Ромският обществен съвет “Купате” организира кампания сред ромската общност в страната за информиране на заинтересованите относно възможностите, които програма “Гето” предоставя.
По този повод нашият съгражданин Христо Николов, който е експерт по ромска проблематика и е упълномощен да съдейства на пострадалите, заяви за „Приятел”: „По време на холокоста само в лагерите в Аушвиц и Бухенвалд са загинали над 500 хиляди роми, но по неофициална статистика техният брой е над 3 милиона! Тъй като Германия призна геноцида и над ромската общност е нормално да обезщети и оцелелите роми от Източна Европа. Става дума за еднократно обезщетение.”
Николов добави, че вече около 160 души са си извадили дубликат от акта за раждане, което е първата крачка за получаване на обезщетенията. Кандидатстващите за обезщетения роми трябва да са родени най-късно до 1945 г. и да са живели по време на войната в гета или изолирани махали.
„Тогава на входа и изхода на тези махали е имало немски войници, които не са допускали ромите да ги напускат освен ако не притежават т. нар. открит лист и са наети да работят при някой земевладелец например. Именно затова е и обезщетението, защото тези роми не са били третирани като останалата част от населението и не са могли да издържат семействата си. Добре, че все пак част от тях са издържали изпитанията. Германия ще обезщети финансово 41 хиляди роми”, разясни Хр. Николов.
След като получат дубликат от акта за раждане пострадалите трябва да си извадят копие от личната карта или паспорта и да си открият банкова сметка.
Може би най-важният документ е декларацията, която ще определи дали ще бъдат обезщетени и с каква сума ще стане това. Експертът поясни, че в декларацията най-подробно трябва да се опише колко члена е било семейството, как са се издържали, какво са почувствали, какво знаят за това време от разказите на своите родители, близки и познати, били ли са премествани насилствено в други квартали или региони и т. н.
„Сумите ще бъдат преведени по банковите сметки в края на тази или в началото на следващата година”, допълни Николов.

Делян Василев

Leave a Reply