Зимни спортове, Новини, Спорт

Самоковски таланти сред първите на състезание в Италия

Евелин Митев, треньорът Методи Савчов и Красимир Симитчийски

Младите самоковски таланти в ски скока Деян Фунтаров, Евелин Митев и Красимир Симитчийски проведоха 10-дневен тренировъчен лагер /6 – 16 януари/ в италианския град Предацо, по долината на Вал ди Фиеме. Триото е част и от националния ни отбор. Заедно със състезателите бе наставникът на клуб „Рилски ски скачач” Методи Савчов.
Целта е била младежите да се запознаят с условията на 95-метровата шанца и да се адаптират по-бързо към нея, тъй като в края на месеца – от 27 януари до 1 февруари, в околността ще се проведе световното първенство по северни дисциплини за младежи /14-20 г./. Нашите са провели и няколко тренировки на световно известната писта за ски бягане „Лаго”.
„Изключително съм доволен от представянето и старанието на момчетата. Те вече застигат с постиженията си батковците им. Убеден съм, че този лагер ще бъде от голяма полза за тях, тъй като условията за подготовка в България не са от най-добрите”, сподели за „Приятел” М. Савчов.
В края на лагера се е провело и състезание сред подготвящите се там скачачи от 9 страни – България, Румъния, Унгария, Словакия, Естония, Латвия, Украйна, Беларус и Грузия. Най-опитният самоковски състезател Деян Фунтаров е заел трето място със скокове от по 83 и 82.5 м. Пети е завършил Краси Симитчийски /86.5 и 96.5 м!/, а Евелин Митев е извоювал седмото място /81 и 82.5 м/. Челните две места са били окупирани от естонци /92 и 97 м; 92 и 93 м/.
Савчов изрази съжаление, че Кр. Симитчийски няма навършени 14 години и ще се наложи да пропусне форума в подножието на Доломитите. „Краси шашна всички със скока си от 97.5 м на тренировките. Сигурен съм, че му предстоят много добри дни”, добави наставникът.
Дългогодишният треньор разясни, че Ев. Митев ще участва в северната комбинация – скок и бягане, докато Д. Фъртунов ще представя родината ни в ски скока.
„Организаторите се представиха на световно ниво – шанцата беше в перфектно състояние, състезанието се проведе при всички изисквания на Международната федерация по ски /ФИС/, храната беше отлична, а домакините бяха много гостоприемни. В края на лагера ни дадоха анкетни карти и нямаше представители на страна, които да не дадат максимума точки за прекрасната организация”, възхитен бе Савчов.
Самият лагер е проведен по линията на ФИС и е бил изцяло финансиран от федерацията.
До края на сезона нашите скачачи ще участват в състезание в Оберсдорф, Германия, за юноши. Младите самоковци ще премерят сили и с мъжете за купата на ФИС в Румъния. Следващият лагер в рамките на ФИС пък ще се състои от 2 до 16 септември т. г. отново в Предацо.

Leave a Reply