Самоковски творци гостуваха на Костенец

Вокална група „Рилски звуци” с ръководител Васил Сотиров от Марица

Изненадата ми бе голяма – не бях ходила в Костенец от година и останах удивена от това, което ръководството на града и местните жители са направили – облагороден, красив и привлекателен център, ремонтирано читалище с разширена сцена и украсена зала в съзвучие с празника – традиционният вече фестивал „Да попеем по съседски”. Но не беше само по съседски, защото на 22 октомври в града бяха дошли състави и от Велинград и Перущица, от Пазарджик и дори чак от Луковит и от видинското село Ружинци. Заедно с всички тях се изявиха и популярните самоковски формации „Лунни лъчи” и „Дилижанс”, както и група „Рилски звуци” от с. Марица под ръководството на Васил Сотиров – човекът-оркестър, който ръководи много групи в целия район.
Песенен поздрав с невероятен глас поднесе едва 7-годишният Любчо Стоянов Иванов от Костенец. Местният състав за стари градски песни внесе настроение и топла атмосфера. Група „Ентусиасти” от Луковит била създадена само преди няколко месеца, но показа, че вече успешно се изявява. Вокално-инструменталната група „Мелодия” от Пазарджик пък има вече 16-годишна история, два издадени диска и често гостува на други клубове. За участниците от група „Вела” от Велинград песните пък са като мехлем на рана. Вокалният състав „Пей сърце” от Пазарджик впечатли присъстващите с „Аз искам с теб да живея” и „Заспали чувства”. Дамите от Ружинци пяха за младостта и истинската любов, а от Аканджиево – за очите и мечтите на любимия. Въодушевена, местната публика искаше „Още, още!…”, радостна, че празникът набира скорост.
Фестивалът нямаше конкурсен характер, всички пееха само за удоволствие. Общо 17-те състава получиха грамоти и благодарностите на кмета на Костенец Радостин Радев и на Николай Хаджиниколов, председателят на местното читалище.

Димитрина Божилова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*