Култура, Новини, Читателски

Самоковски туристи участваха в Празника на кестените в Петрич

По покана на туристическо дружество „Калабак” от Петрич група от самоковското дружество “Рилски турист” участва в тридневния традиционен Празник на кестените в южния град.
Домакините посрещнаха с голяма пита пристигащите десетки туристи от цялата страна. Превозиха ни до хижа „Беласица” в едноименната планина, където бе мястото за празнуване. Оказа се, че ние, гостите – 157 души, сме два пъти повече от хората, които може да побере хижата. Наложи се човек от персонала да приеме група от 7 човека в дома си. Останалите някак се наместихме в самата хижа. За мен, като инвалид, и за жена от Враца с болно сърце въпреки трудностите осигуриха стая с всички удобства.
Благодарни сме на младия управител на хижата Николай Караджов, както и на всички домакини, за прекрасното отношение и чудесните преживявания. Срещи с приятели, запознанства, гощавка с кестени, песни – вечерта премина неусетно с богатата програма.
На следващия ден бе организирано изкачване на връх Конкур. Групата ни се раздели на две след предупреждението, че изкачването ще бъде много трудно. Славка Чистовска, Иван Ярев и Илка Изова потеглиха към върха, а Веселин Радичев и аз тръгнахме с втората група по друг маршрут – към водопада. Е, не успяхме да стигнем до него, но пък разходката из кестеновата гора беше много успокояваща и достави истинска наслада на душите ни.
Благодарим от сърце за гостоприемството на нашите колеги – туристи от слънчевия Петрич!
Йорданка Караджичкова

Leave a Reply