Новини, Туризъм

Самоковски ученици и ветерани изкачиха Черни връх

По традиция в последната неделя на този месец – 25 август, бе честван празникът на организираното туристическо движение у нас. Това стана на Черни връх, където през далечната 1895 г. Алеко Константинов с около 300 души изкачват върха и създават първия туристически клуб в България.
По техните стъпки всяка година стотици туристи изкачват първенеца на Витоша и участват в тържествата, посветени на празника. В тези прояви винаги се включват и представители на на самоковското дружество „Рилски турист”. Тази година на 25 август на Черни връх се изкачиха ученици от ОУ ”Св. св. Кирил и Методий” и самоковски планинари-ветерани.
От миналата година в училището функционира туристически клуб с ръководител Диана Карабожилова, който провежда много походи до различни местности и участва в инициативи на самоковското туристическо дружество. С голям ентусиазъм и тази, и миналата година учениците се включиха в Празника на Рила, който се чества край хижа „Мусала”. Спечелиха много награди от състезания, като най-много се зарадваха на безплатните нощувки в любимата планина – в хижа на „Рилски турист”.
Безкрайно щастливи бяха и нашите ученици, когато им бе предложено да се включат в самоковската група туристи, които ще се изкачват на Черни връх. Всички участници в клуба, които бяха по това време в града ни, приеха веднага предложението. Докато Мусала им е позната, на Витоша отиваха за първи път и това предизвикваше много въпроси: трудно ли е, стръмно ли е, много ли се ходи и т. н.
Оказа се, че изкачването не беше никак трудно за младите хора и дори бе много приятно. Времето бе чудесно. Автобусът ни остави на хижа „Алеко” и докато някои от възрастните туристи останаха на хижата, децата се надпреварваха към върха. На няколко пъти се наложи да им се напомня, че в планината водачът е само един, толкова бяха нетърпеливи да стигнат по-бързо високият 2290 метра връх.
Когато стигнахме върха, децата продължиха да се забавляват, като се катереха по скалите, играеха, слушаха изпълненията на участниците в програмата и останаха много доволни от празника.
Сред наградените на Черни връх бе и самоковецът Веселин Цинзов. Известният ски бегач заслужи отличие като призьор в т. нар. планинско бягане.
На върха се изкачиха и част от самоковските планинари-ветерани, които пътуваха заедно с нас. На връщане заедно с ветераните, водени от Йорданка Караджичкова, спряхме да разгледаме Драгалевския манастир и се докоснахме до магията и красотата на това свято място.
Учениците няма да забравят тази прекрасна екскурзия. Много доволни са и техните родители, защото подобни изяви са изключително полезни за децата им. Най-сърдечно благодарим на дружество „Рилски турист” и лично на неговия председател Марияна Илиева за предоставената ни възможност да участваме в честването на 118-годишнината на организираното туристическо движение у нас.

Диана Карабожилова
учител в ОУ ”Св. св. Кирил и Методий”

Leave a Reply