Самоковски учители посетиха родния град на братя Миладинови

Колективът на ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” посети Струга – родният град в сегашната Северна Македония на големите български възрожденци, просветители и фолклористи братята Димитър и Константин Миладинови. На 30 април колективът проведе и обучение по темата.
През 1861 г. двамата братя издават капиталния си труд „Български народни песни”. Скоро след това са арестувани и година по-късно умират в затвора в Цариград.
Името на двамата братя сега носят много улици в български градове, читалища и училища. Родният дом на братята е определен като „светиня за Струга и българския народ“. Висока оценка за делото на двамата книжовници може да се открие в многобройната научна литература, както и в документи, излезли изпод техните ръце.
Климент Миладинов с писмо-декларация, изпратено до Стружкото учителско дружество, подарява преди време къщата на Миладиновци на общината в Струга. По-късно тук се издига дом-музей на Димитър и Константин Миладинови. В тяхна чест и памет от 1962 г. традиционно в този град се провеждат ”Стружки вечери на поезията” с участието на творци от цял свят. Няма да загасне в съзнанието на българския народ смелата патриотична дейност на братята – даровити писатели и истински родолюбци.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*