Самоковски фолклорни състави пиха от „живата вода”

Фолклорното изкуство е магия – „жива вода”, която още не е пресъхнала и няма да пресъхне, защото се пренася през годините, предавана от стари на млади.
Така са нарекли Балканския шампионат по фолклор – „Еврофолк – жива вода”, хисарчани. Вече 7 години градът се превръща в една голяма сцена, на която изпълнителите на автентичен фолклор със своите песни, хора и свирни доказват за пореден път, че са българи, че няма да оставят нашето голямо богатство да изчезне.
Пристигнахме в Хисаря на 8 юни и бяхме приятно изненадани от посрещането и от усмивките на организаторите във фоайето на местното читалище „Иван Вазов-1904”. Имаше изложба на 56 фотоса от минали фестивали, на които грееха усмивки на баби и внучки, на дядовци в потури и с калпаци, на музиканти, искрящите очи на най-малките самодейци. Изложбата бе дело на фотографа Немцов – етнолог, програмен директор на интернет телевизия „Еврофолк ТВ”. Експозицията е била до скоро във Велико Търново, показана е била и във Венеция, а и в Париж – по време на Седмата генерална асамблея на ЮНЕСКО.
Уредена бе и кулинарна изложба с погачи – от красиви по-красиви, предназначени за честването на родни празници.
В големия форум участваха 220 колектива. Журито оцени и награди със златни, сребърни и бронзови медали състезателите в девет категории и две възрастови групи. Освен съставите от България участие взеха групи от Русия, Полша, Хърватия, Грузия, та дори и иранци, корейци, индонезийци, монголци и др., което направи програмата още по-интересна.
От българска страна бяха представени много области – Пазарджишка, Пловдивска, Старозагорска, Смолянска, Благоевградска, Кюстендилска, Пернишка, Плевенска, Разградска, Русенска и много други.
Не можеше на такъв фестивал да не се явят и самодейци от Самоковска община. Със своите певици и с автентични песни се изявиха ръководителката Таня Божкова и женската фолклорна група „Околийка” от Горни Окол. Успешно за пореден път се представиха съставите от Белчин.
За радост и удоволствие чудесно се изявиха формациите от Радуил. Жените от фолклорна група „Детелина” с ръководител Мария Стоянова със своя автентичен фолклор заслужиха златен медал и специална препоръка за участие в световния еврофолк фестивал в Слънчев бряг и Несебър.

Димитрина Божилова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*