Култура, Новини

Самоковски хор участва във фестивала за църковни песнопения „Осанна във висините”

Снимка: http://www.sveta-paraskeva.com

Хор “Покрив Богородичен”, създаден от игуменията на Девическия манастир Пелагия, участва за пореден път на 12 и 13 май в детския международен фестивал за православни църковни песнопения и духовни песни „Осанна във висините”. Хористите – седем момичета и едно момче, са от Центъра за настаняване от семеен тип.
Фестивалът чества сега 10-годишен юбилей. Основател и поддръжник на този форум е фондация “Дарби” с управител Бистра Илиева. Целта е повече млади хора чрез песента да затвърдят вярата си, да обогатят духовното си развитие и да заживеят в мир със себе си.
Първо нашите хористи пяха чудесно в столичния храм “Света Мъченица Параскева”, а след това се изявиха и в Националния дворец на децата. Вторият фестивален ден премина в аулата на СУ „Св. Климент Охридски”, където бе прожектиран филмът „10 години – Осанна във висините”. Заедно с останалите хорове, при участието на повече от 300 млади хора, бяха разучени нови църковни песни. Последва шествие до Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”. На паметника на светите братя бяха поднесени цветя. Децата пуснаха балони и изпълниха хорово „На многая лета”.
Самоковските участници благодариха сърдечно на Б. Илиева и екипа й за поканата за участие и за прекрасната организация на фестивала.

Leave a Reply