Новини, Шарен свят

Самоковски шофьори надхитриха АПИ и блокираха пътя за Дупница

Десетки самоковци се отзоваха днес на призива за протест срещу лошото състояние на пътната инфраструктура в района. Протестиращите се събраха на паркинга на “Т маркет” към 13 ч., а час по-късно се отправиха, надувайки клаксоните на автомобилите си, към разклона на дупнишкия път за Продановци. Първоначалният замисъл на инициаторите Екатерина Василева и Илиян Чалгънов бе да се блокира шосето за Дупница. Агенция “Пътна инфраструктура” /АПИ/ не даде разрешение, но организаторите се обърнаха към кмета на Общината Владимир Георгиев, който позволи провеждането на митинга на отбивката към крайградското село. Самият градоначалник също бе сред протестиращите. Тук бе и народният представител Радослав Стойчев.
Направи впечатление изключително силното полицейско присъствие около определения за портеста терен.
Част от недоволните граждани пък дойдоха дотук с велосипеди. Протестиращите стигнаха до единодушното решение да не нарушават забраната за блокиране на дупнишкия път, но да шофират по него бавно, с около 20 км/ч. Така десетки леки автомобили потеглиха към Клисура. По този начин самоковци затвърдиха чепатия си нрав и успяха да надхитрят “Пътна инфраструктура”, като на практика, с изключително бавното придвижване, блокираха пътя първо в западна, а после и източна посока.
Междувременно стана ясно, че от АПИ са се свързали с Инициативния комитет и са поискали среща с членовете му в София. Първата покана е била отправена ден преди планирания протест, но организаторите категорично са отказали. Следващата дата на евентуална такава среща е 22 май, понеделник, от 10 ч.
Предстои да се разбере дали ще има положителни последствия от провеждането на протеста, за което всички самоковци се надяват. Както се знае, шосето за Дупница не е основно ремонтирано от над 30 години и е в безобразно състояние. Целта на протеста е да се извърши поне цялостен ремонт и разширение на трасето от отклонението за Белчин до Самоков.

1 Comment

  1. приятел

    Сега нека Нинова,Стойчев и Георгиев на чело с БСП да им асфалтират пътя а на Чалгънов да бъде съставен акт за работа с мобилен телефон по време на движение. Тези Самоковци за пореден път показаха че в техният град дърпат конците БСП с цел да се насъскват едни срещу други гражданите на Самоков.

Leave a Reply