Новини, Туризъм

Самоковско трио и туристи от 4 държави изкачиха на 21 януари Мусала

На 21 и 22 януари се състоя традиционното зимно изкачване на вр. Мусала. Начинанието се провежда всяка година в памет на Георги Стоименов, един от първите, изкачили северната стена на вр. Мальовица /1938 г./, загинал на рождения си ден – 20 януари 1940 г. от лавина под Мусала, в памет на хижаря Марио Шаклев, загинал от лавина на 26 януари 2007 г., на Венци Недялков, планински спасител и лавинен наблюдател, както и в памет на всички останали членове на самоковското дружество „Рилски турист”, посветили живота си на планината и изгубили го в нейното лоно.
Всичко, свързано с организацията и самото изкачване, се осъществи благодарение на Марияна Илиева, Борислав Вардаров и Добри Фингарски – едни от малкото останали активни членове и планинари в над 200- членното дружество „Рилски турист”.
И тази година изкачването уважиха гости и приятели от Македония, Румъния, Сърбия и над 80 туристи от всички краища на България. За съжаление, Самоков като домакин и организатор имаше само трима представители. Все пак, въпреки многото проблеми и съдебни дела срещу Управителния съвет на дружеството, занемарената спортно-туристическа дейност и дори вериятно предстоящото разпадане и заличаване на едно от най-старите и големи туристически дружества в България, традиционното зимно изкачване на Мусала се състоя и тази година.
Всички само можем да се надяваме,че това изкачване, организирано от създаденото преди 114 години дружество „Рилски турист”, няма да е последно.

Борислав Вардаров

Leave a Reply