Култура, Новини, Статии, коментари, Туризъм

Самоковско участие в международен пленер в Словакия

В началото на юли самоковският художник Иван Шуманов, секретар на читалище „Младост“ и ръководител на школата по изобразително изкуство „Наум Хаджимладенов” към читалището, взе участие в 19–ия международен пленер в Моймировце – Словакия. Поканата бе отправена от директорката на Българския културен институт в словашката столица Братислава Елена Арнаудова.
Както е известно, преди време /през 2010 г./ в културния ни център в Братислава със съдействието на г-жа Арнаудова състави от нашето читалище „Младост“ представиха богата музикално–танцова програма и изложба на участници в школата по рисуване и на нейния ръководител.
Ние, участниците в сегашния пленер в Моймировце /до гр. Нитра/, работихме в продължение на една седмица. Бяхме настанени в приказната обстановка на замък, при чудесни условия за работа и изключително гостоприемство от страна на местния ръководител Щефан Бугар и невероятната г-жа Ярмила Велка, организирала този пленер вече за 19-и път.
16 художници от Русия, Украйна, Полша, България, Холандия и Словакия рисувахме в замъка и обменяхме идеи, творчески мнения, запознавахме се взаимно с културите на своите страни. Посетихме и Нитра. Българската ни група успя да разгледа и Братислава.
На откриването на сегашната изложба присъстваха управляващата посолството на България в Словакия Маргарита Ганева, г-жа Арнаудова, изкуствоведи, художници, културни дейци, дипломати. За пореден път посетителите се убедиха в непреходната мисия на художниците да са посланици на духа и красотата, своеобразни мостове, свързващи светове, хора, идеи…
Благодаря чрез в. „Приятел” за перфектната организация, за милото и топло отношение на организаторите и най–вече на г-жа Арнаудова, която ни посрещна в 3 ч. през нощта и ни изпрати пак в 3 ч., организира всичко около пътуването на тримата участника от България и непрекъснато поддържеше връзка с нас, дори и посред нощта, когато пътувахме.

Иван Шуманов

Leave a Reply