Самоковци дариха близо 2 тона пластмаса в помощ на детското здравеопазване

Внушителните 1665 кг пластмасови капачки бяха дарени от самоковски доброволци в поредното издание на националната кампания „Капачки за бъдеще“ на 30 октомври на площад „Батенберг“ в София. Освен традиционните за благотворителната проява капачки, този път местните ентусиасти събраха и предадоха още 3 чувала с пластмасови бутилки, както и 6 чувала с метални кенчета. Така събраното в рамките на последната половин година количество се превърна в рекордно от началото на инициативана отпреди точно 5 години.
„Искрено благодаря на всички доброволци, на всички училища, детски градини, фирми и заведения, които станаха част от тази кауза. Благодаря за всяка събрана капачка, която не коства нищо, но може да спасява човешки животи“, изрази признателността си ръководителката на кампанията в Самоков Ели Георгиева. Тя благодари за съдействието и подкрепата и на кмета Владимир Георгиев, както и за транспортирането на капачките на управителя на Общинското предприятие „Строителство, ремонт и озеленяване“ Николай Стойнов.

Целта на тазгодишната инициатива е да се съберат достатъчно средства за закупуването на нова детска неонатална линейка. Чрез „Капачки за бъдеще“ досега са осигурени две подобни специализирани превозни средства, които обслужват най-малките пациенти в Пловдив, Плевен и съседните области. В България има и още една детска линейка, която също е осигурена от дарители през 2017 г.
Постигането на поставената цел не изглежда нереалистично с оглед на огромните количества пластмасови капачки и бутилки, както и метални кенчета, които бяха събрани в различни градове в страната по време на кампаниите през октомври. Добри хора пък дариха общо близо 20 000 лв. на финалната проява в София на 30 октомври.

И занапред пластмасовите капачки могат да бъдат предавани в сборния пункт за града ни – училище „Христо Максимов“ – във всеки делничен ден между 9 и 16.30 ч. Освен това на постоянно разположение са т. нар. Голямо сърце на Самоков в парк „Крайискърец“, както и неговите по-малки проекции в центъра, на Легето, в градинката пред Дома за стари хора „Сем. д-р Калинкови“. Метални сърца за събиране на пластмасови капачки има и в детските градини „Детелина“ и „Зорница“, както и в голяма част от селата в общината – Бели Искър, Говедарци, Горни Окол, Гуцал, Долни Окол, Доспей, Драгушиново, Злокучане, Марица, Клисура, Радуил, Райово и Широки дол.

„Организацията за поддържането на „сърцата“ е доста сложна и предвид увеличаването на бройката им в общината имаме нужда от още доброволци. И все пак – въпреки трудностите, които срещаме, силно се надявам скоро да „затуптят” сърчица и в останалите села, защото вярвам, че заедно можем повече“, категорична бе Ели Георгиева.

Тя уточни, че металните сърца са предназначени за събиране само на пластмасови капачки и в тях не трябва да се слагат торбички, бутилки и пр., които впоследствие затрудняват изпразването на съоръженията.
Желаещите да станат част от благородната инициатива пък могат да се свържат с организаторите на местно ниво на тел. 0876 325 272.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*