Здраве, Новини, Шарен свят

Самоковци дариха тон и половина пластмасови капачки за нова детска линейка

Националната кампания “Капачки за бъдеще” продължава да вълнува стотици хиляди българи, които обединяват усилия, за да осигурят по-добри условия за живот в родината си. Последното издание на кампанията в над 30 града от страната бе на 16 и 17 април. Самоковските доброволци за пореден път оказаха значителна помощ за изпълнение на целите на доброто дело, като предадоха на 17 април в София внушителните 1535 кг пластмасови капачки! Те са били събрани в рамките на около половин година – между октомври 2021 г. и април 2022 г., сподели ръководителката на кампанията на местно ниво Ели Георгиева.
“Доброто заразява! Доброто обединява! Доброто побеждава”, въкликна Георгиева. Тя изрази благодарност към спомоществователите на кампанията на местно ниво – всички доброволци, училища, детски градини, ресторанти и други фирми, които са част от благородната кауза.
“Благодаря и на Община Самоков в лицето на кмета Владимир Георгиев и на ръководителя на Общинското предприятие “Строителство, ремонт и озеленяване” Николай Стойнов, които за пореден път съдействаха за транспорта на капачките до София”, сподели още Георгиева. Тя благодари за всяка събрана капачка, която от една страна не струва нищо, но означава много, защото спасява човешки животи.

Целта на сегашната кампания бе събирането на средства за закупуването на трета специализирана детска неонатална линейка (и втората подобна линейка бе закупена със съдействието на доброволците от “Капачки за бъдеще”, а първата също бе осигурена от дарители). Още една добра новина е, че освен натрупаните тонове капачки дарители събраха за целта и сумата от над 14 хил. лв.
Благодарение на националната кампания “Капачки за бъдеще”, започната от инициаторите Лазар Радков и Мартина Йорданова преди няколко години, вече са закупени над 20 кувьоза за недоносени бебета в различни болници в по-малки населени места в страната, както и друга специализирана медицинска апаратура за деца. Последната придобивка, осигурена с помощта на хилядите доброволци от страната, е първата планинска офроуд линейка за трудни терени.
“Ние ще продължим и занапред да помагаме с осигуряването на специализирани детски неонатални линейки за регионалните центрове с неонатология клас 3. Всичко зависи от нас – от мен, теб и от всеки, който ще прочете тези редове”, категорична е Ели Георгиева.
Желаещите да подпомогнат доброволците могат да го сторят като донесат събраните от тях капачки в сборния пункт за Самоков – ОУ “Христо Максимов” (всеки делничен ден между 9 и 16.30 ч.), или да ги пуснат в Голямото метално сърце на Самоков в северния край на парк “Крайискърец”. Повече информация за кампанията и съдействие при предаването на капачките можете да получите на тел. 0876 325 272.
Освен сърцето в парк “Крайискърец”, подобни съоръжения “туптят” вече и в още много населени места в общината – Бели Искър, Доспей, Марица, Клисура, Широки дол, Говедарци, Злокучане, Долни Окол, Горни Окол и Гуцал. В навечерието на Великден пък бе поставено сърце и в центъра на Драгушиново. Метални сърца, както сподели Е. Георгиева, има още и в детските градини “Детелина” и “Зорница”.
Георгиева посочи още, че в металните сърца в района се събират само пластмасови капачки, без съдържащите ги преди това пликове или бутилки, които затрудняват процеса по изпразването на съоръженията.
“Заедно можем повече! Продължаваме активно напред, защото има смисъл”, заключи Георгиева.

Leave a Reply