Новини, Политика

“Самоковци за Самоков” разочаровани от работата на съвета

Снимка: www.samokovci.com

“Разочарован съм от това, което става в Общинския съвет. Там има хора, които преследват лични интереси и не ги засяга съдбата на Самоков”, заяви инж. Петър Георгиев, председател на “Самоковци за Самоков” и на групата общински съветници на сдружението, на срещата с граждани, състояла се на 6 юни в читалище-паметник “Отец Паисий”.
По думите на Георгиев, на сесиите се разиграва “поредния театър”. “Извинявам се, че засега нищо не можем да направим, но ще продължаваме да се борим”, заключи водачът на сдружението.
В началото съветникът Стоян Пашов запозна присъстващите с решенията от последните заседания на местния парламент. Според г-н Пашов мнозинството в съвета не създава условия за влагане на инвестиции и за развитие на града и района /мнозинството е формирано от ГЕРБ, ДПС-Евророма, ЛИДЕР, Българска социалдемокрация, “Бъдеще за Самоков”/. Той даде и конкретни примери в това отношение – някои предложения на инвеститори се отхвърлят /за да не се пречи на бизнеса на местни депутати и техни приближени/, а на други пък се поставят неприемливи условия – изключително високи цени и пр. В този контекст Пашов посочи и върнато решение на общинарите от областния управител, при което се е намесила и прокуратурата.
Според “Самоковци за Самоков” не е станало ясно какво е спечелила и какво е загубила общината от проекта “Супер Боровец”. На практика нямат дейност дружествата с общинско участие “Борико” и “Надар 2006”. Припомнено бе, че съветниците от сдружението са се отказали да получават пари за работата си, а междувременно колегите им в съвета дори са увеличили своите възнаграждения.
В срещата участваха всички петима съветника от сдружението. Д-р Димитър Панев е на мнение, че ремонтът на поликлиниката напредва, но не се прави по най-добрия начин, тъй като се обновяват помещения по етажите, а не се ремонтира покривът, който на много места тече. Панев настоя и ръководството на кметството по-скоро да организира обещаната среща с местните стоматолози, за да може да се осигури дежурство през почивните и празничните дни.
Колегата му инж. Пламен Ангелов пък изтъкна, че има големи несъответствия между отчетеното и действително свършеното при изграждането на ВиК мрежата на новия, т. нар. ВИП квартал.
На въпрос на гражданин за съдбата на лифта в “Боричо” бе отговорено, че той е бил пуснат в действие без необходимите документи и в нарушение на изискванията за безопасност, а и за бъдещето на съоръжението сега не може да се каже нищо конкретно.
Екскметът на Самоков инж. Васил Кънев предложи отсега да се мисли за следващия програмен период в рамките на ЕС /2014-2020 г./, като се предвидят поне 600-700 хил. лв. общински пари тази година за подготовка на проекти. Становището му беше, че и този път много самоковци “не са уцелили ваксата” при избора на нова общинска управа.
От сдружението изтъкнаха, че те единствени правят подобни редовни срещи с избирателите и че въпреки трудностите тази практика ще продължи.

Тодор Попов

Leave a Reply