Новини, Туризъм

Самоковци изкачиха 4-хилядния първенец на Северна Африка навръх 3 март

Нашият колега Делян Василев и братовчед му Спасимир Хаджиангелов достигнаха най-високата точка на Атласките планини – връх Джебел Тубкал с неговите 4167 метра надморска височина! Двамата планинари развяха българския трибагреник на връх № 1 в Мароко и цяла Северна Африка навръх националния ни празник.
„Паметната дата ни даде допълнителен стимул да се справим с трудното предизвикателство. Радваме се, че планината ни допусна до себе си, а прекрасното мартенско африканско време ни позволи да се любуваме на страхотни гледки отгоре – от едната страна снежните масиви на Висок Атлас, а от друга – сухите полупустинни равнини в ниското, преди нашия град-домакин Маракеш“, разказаха самоковските пътешественици.
Те стъпиха на върха по време на 6-дневния си престой в западноафриканската страна. Двамата споделиха, че нормално преходът до най-високата точка в Африка на север от Екватора отнема 3-4 дни, но поради недостиг на време и желанието им да разгледат по-добре страната, решили и успели да съкратят този срок на 48 часа.
Подробности за изкачването на Тубкал и впечатленията на нашите планинари от най-западната арабска страна очаквайте в следващия брой.

Leave a Reply