Самоковци и столичани почетоха 100-годишнината от рождението на Куфарджиев

В обновения Младежки дом на 27 септември бе чествана 100-годишнината от рождението на Никола Куфарджиев. Сред своите домакини бе голяма група социалисти от партийната организация в софийския квартал „Красно село” /в която е членувал Н. Куфарджиев/, водени от секретаря Евгени Белий, членове на Българския антифашистки съюз и на Демократичния съюз на жените. Тук бяха и дъщерите на Куфарджиев – Ани и Катюша.
Слово за живота и делото на Н. Куфарджиев произнесе Нина Христовска, историк, бивш директор на самоковския музей. Тя запозна присъстващите с биографията на един честен човек, увлечен от идеалите на социалистическото учение, отдал целия си живот в служба на родния си град и край и на родината.
Никола Куфарджиев /1919-1991 г./ и негови съратници са автори на прочутото писмо от 1960 г., с което публично се критикуват някои недостатъци на тогавашната система и се предлага спешно да се предприемат мерки за тяхното отстраняване. Вместо това обаче Куфарджиев и другарите му са репресирани. Самият той /по това време секретар на Централния съвет на профсъюзите/ е изселен заедно със семейството си в далечна Добруджа.
На видеостена бяха показани снимки от живота на Н. Куфарджиев, подготвени от Любомир Николов и представени от Десислава Каназирева.
Спомени за срещите с „чичо Кольо” разказа Николай Радоев Николов. Така още по-ярко бе откроен образът на политика, общественика и човека Куфарджиев.
Дъщерята Ани благодари на всички за изразеното уважение към живота и делото на баща й.
Евг. Белий прочете обръщение от председателя на БСП Корнелия Нинова.
Завършекът на честването бе много емоционален. Теменужка Янкова бе подготвила музикална изненада – озвучаване на патриотични песни, които предложи да изпеят присъстващите. Вълнуващо прозвучаха „Питат ли ме де й зората”, „Песен за България”…
По-късно пък дъщерите на Куфарджиев – Ани и Катюша, и техни близки си организираха родова среща при Теменужка Янкова, която е племенница на Куфарджиев.
Софийските гости посетиха и Историческия музей, където силно впечатление им направиха обновените експозиции и екскурзоводската беседа на Славейко Докузов. Столичани имаха и кратка среща с Владимир Георгиев, на която изказаха възхищението си от настъпилите подобрения в облика на града ни.
Гостите посетиха и Девическия манастир, запалиха свещички и се възхитиха от красотата на храма и на чудесното изпълнение на църковния хор, който се подготвяше за Първия фестивал на църковното песнопение в Самоков.
Разходката из парка „Крайискърец” пък бе вълнуваща среща с една от най-новите придобивки на града ни. Гостите не можеха да се нарадват на лебедите, на зеленината, на чистите алеи и на удобните за почивка пейки. Всички си пожелаха отново да дойдат, за да видят и други забележителности на града, за които в този ден просто не им стигна времето.

х х х

Гостите от София участваха и в традиционното поклонение в м. Крива вада, където на 27 септември 1923 г. са избити без съд и присъда 14 самоковски антифашисти. Столичани поднесоха венец на мемориала, а по-късно поставиха цветя и на паметниците на Борис Хаджисотиров, Георги Зуйбаров, Михаил Дашин, Любчо Баръмов и Баба Парашкева в града ни.
При посрещането им на Крива вада гостите бяха приветствани от Станка Крачунова, председател на Общинския съвет на БАС. Тя припомни и кървавите събития отпреди 96 години. Антоанета Антонова прочете публикацията на директора на Американския колеж в Самоков по онова време Рубен Маркъм „Кучетата ги намериха”, представяща изключително обективна и прочувствена картина на зверствата по онова време.
Евг. Белий прочете обръщение на Корнелия Нинова, в което се изразява почит към паметта на загиналите самоковски антифашисти.
С едноминутно мълчание присъстващите почетоха паметта на загиналите. 

Евгения Попова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*