Самоковци набедени за… килъри в Македония

Изглед към Охрид. Снимка: http://www.nasamnatam.com/

Преди седмица македонският парламент гласува за промяна в името на страната от Македония на Северна Македония. Понеже гласовете на депутатите от управляващата партия не стигаха за такова решение, те си купиха осем опозиционни депутати и решението беше прието.
След сделката, при която според местните хора осемте депутати са станали много богати, те бяха заплашени със смърт и се наложи полицията да ги охранява. Това са все неща, които за сетен път доказват, че населението и нравите в тази измислена държава са си чисто български.
Щяхме да отминем с усмивка всичко това, ако потърпевши на македонските политически мурафети не станаха група самоковци. Предисторията е такава:
Хубава самоковска компания, която обикновено си пие ракията всяка събота в една самоковска кръчма, от време навреме решава да се почерпи някъде по-надалече. Този път решението беше за красивия и някогашен български град Охрид. За да не изглежда това посещение като пиянско мероприятие, групата си нае екскурзовод, който да запознае любознателните самоковци с историята на старинния град. Екскурзоводът – младо и интелигентно момче, се оказа с българско самосъзнание, беседата му беше увлекателна, слушахме го с интерес, а някои от групата си правеха и снимки за спомен на забележителностите.
Когато стигнахме до къщата на Григор Пърличев и екскурзоводът обясняваше, че този охридчанин е един от забележителните български възрожденци, нашите фотографи увековечиха красивата сграда от всички възможни ъгли. На никого от нас не му направи впечатление, че около съседната къща щъкат полицаи. Не бяхме изминали и стотина метра, когато униформени блюстители на реда ни отклониха от пътя и започна някаква люта разправия между полицаите и нашия гид.
– Това са български туристи, а не са терористи, нито килъри – на висок глас обясняваше придружителят ни.

Реставрираната къща на Григор Пърличев
Григор Пърличев

Не можехме да се ориентираме за какво става въпрос. Дойдоха колеги на екскурзовода и започнаха да го защитават. Спряха се и случайни минувачи, които влязоха бързо в курса на конфликта и явно бяха на наша страна. Започнаха да ни защитават, но едва ли тяхната пледоария беше в наша полза.
– Он е най-големио мошеник и престъпник, фала на бугарите, че са се наели да го утрепат.
В някакъв промеждутък на разправията екскурзоводът ни обясни, че в съседство на Пърличевата къща е домът на охридския депутат от опозиционната ВМРО-ДПМН, който е един от осемте изменници, подкрепили при гласуването премиера Заев. Полицаите, които охраняват дома му, след като видели, че снимаме къщата барабар с депутата пред нея, са преценили, че ние сме от хората, които готвят покушението.
Върнаха ни на „местопрестъплението” до злополучния депутатски дом. Взеха личните карти и апаратите на злополучните фотографи. На място дойдоха още полицейски коли, имаше и цивилни лица, по всяка вероятност следователи, които като гледаха снимките, си говореха със самочувствието на детективи, разкрили престъплението на века:
– Те го депутатскиот дом, те го и самиот депутат. Перфектна подготовка на покушението, гледат да не сбръкат набелезанио с некой невинен комшия.
По-нататък разумната част от органите на реда започна да усеща комичността на случилото се, а и че те самите стават смешни. Звъняха по телефоните, но беше съботен късен следобед и явно нямаше кой да даде команда за приключване на този цирк. Накрая намериха шефа на охридската полиция. Човекът дойде на място и след кратко съвещание с подчинените, ни се извини, даже пусна и малко майтап:
– Депутатино прави убава жолта ракия и сигурно ке ви почерпи.
Не ни почерпи депутатино, но ние се бяхме подготвили и вечерта мина и с жолта ракия, и тиквешко македонско вино, и с различните му мезета и салтанати, а най-много бяха майтапите по провалената „килърска операция”.

Х. Я.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*